Avatar photo
Szerző:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2021.08.12
Pozsonyban a koronázó város ez évben is visszatér az időben és felidézi az 1563 és 1830 közötti koronázásokat. A Szent Márton-dómban tíz királyt, hét királynét és egy uralkodó királynőt, Mária Teréziát koronáztak meg.

A koronázási menet útvonalának egy része ma bronz koronákkal van jelölve az utcák burkolatán. Ezen az útvonalon vonul végig a koronázási menet, amely a Pozsonyi Koronázási Napok fő látványossága lesz augusztus 14-én.

A 15.00 órai kezdettel a Pozsonyi várból induló kosztümös menethez csatlakozhatnak a nézelődők is és végi kísérhetik a város utcáin keresztül. A Fő térre (Hlavné námestie) kb. 16.00 órakor érkezik a menet, ahol fanfárok fogadják.

A koronázási menetben a nézők néhány Pozsonyban koronázott király portréit láthatják korhű öltözékben felvonuló kísérő menettel, míg II. Ferdinánd lovon vonul kíséretével a menet élén.

A koronázási jelképeket az egyházi méltóságok viszik és a menetben fokozatosan bemutatkoznak a különböző korszakok öltözékei és fegyverei. A Fő téren a koronázási menet különböző egységeit szóban is bemutatják.

Lovagi torna

A koronázási ceremónia kísérő rendezvényeként lovagi tornákat szerveztek. A Tyršovo nábrežie Duna-parton 18.00 órakor lovagi tornára kerül sor, de még a kezdete előtt 17.30 órakor a nézőket korabeli táncok, párbajok és zászlós bemutatók várják.

Azután a koronázási eskü szertartását mutatják be, amelynek keretében a király a lovával két lábra állva kardjával a négy égtáj felé suhintva megesküszik, hogy védelmezni fogja az országot az ellenség előtt, bármely irányból is érkezzen.

Ingyenes koronázási városnézések

A Pozsonyi Turisztikai Szervezet a Koronázási Napok alatt ingyenes tematikus városnézésekkel várja a helyieket és a turistákat, amelyek a koronázási történelmet és a koronázási menet útvonalát mutatják be szlovák, magyar, angol, német és orosz nyelven.

A kétórás magyar nyelvű ingyenes séta augusztus 14.-én 13.00 órakor indul a Szent Márton-dómtól es a várban ér véget.

A lovagi tornán és a városnéző sétákon való részvételre előzetesen szükséges bejelentkezni a www.visitbratislava.com/koronazas oldalon keresztül.

A fotókat a 2019-es koronázási napokon készítette Bódi Ágnes