Avatar photo
Szerző:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2021.08.10
Szlovákiában, a Kassai régió turisztikai szakemberei meghívására egy újságíró csoport számára szervezett tanulmányúton vettem részt, amelyen a régió nevezetességeit mutatták be, olyanokat, amelyeket hazánkfiai már ismernek, vannak szerelmesei is, de tömegesen még nem igazán fedeztek fel.

Kassa régiója 6753 kilométer, közel 800 ezren lakják, 17 várost és 440 falut foglal magában.  Ide tartozik Gömör, Szepesség, Kassa és környéke, valamint Zemplén. Az egy- és kétnapos látogatások közül az egynaposok is nagyon népszerűek, sokan látogatnak el májustól októberig a Szlovák Karszt Nemzeti parkban, a krasznahorkai barlangba, és jönnek a Szádelői völgybe is, a Gömörben lévő kincseket megnézni.

A Várhosszúrét híres kézművesei

Az elesett magyar honvédek emlékművénél, a templomkertben várt ránk a Gömöri Kézművesek Társulásának elnöke Nagy György. A templom előtti tér jobb oldalán az Ulman István és barátai által készített kopjafák állnak a II. világháborúban elesett hősök tiszteletére. Míg megcsodáljuk az emlékművet, az elnök arról beszél, hogy a hagyományos mesterségek újjáélesztését és oktatását tűzték ki célul.

Ulman István kezdeményezésére alakult meg a már több mint száz taggal rendelkező Gömöri Kézművesek Társulása, a Gömöri Kézműves Vásárt idén is nagy sikerrel rendezték meg. Várhosszúréten a kézművesek házát a Magyar Örökség Díjjal tüntették ki. Lent sorban műhelyek vannak, fent pedig a vendégszobák. Nyáron kézműves táborokat szerveznek, kétévente pedig Gömöri Pásztortalálkozót.

Mi is mindent, amit lehetett kipróbáltunk, segítő kezek irányították munkánkat, gyöngyöt fűztünk és kosárkákat készítettünk.

Rigó Béla tanítja a kosárfonást

Rigó Béla segítségével fonjuk a kosárkákat, ő a kézműves ház „kultúrmindenese”. Kosárfonás mellett, gyékényből és csuhéból is készít különböző tárgyakat. Több mint tizenhárom éve kézműves -és gyermektáborokban oktatja a népművészet hagyományait, és gyűjti a népi történeteket, meséket.

Bud Spencer egész alakos 2,4 méter bronzszobrát, amelyet a Corvin sétányon avattak fel, Tasnádi Szandra szobrászművész készítette, itt az ő keze alatt próbáltunk agyagból valamit formázni. Türelmesen tanít, az ő keze alatt előbb kész lenne az a köcsög, vagy mi, amit mi próbálunk létrehozni.

Faragott kocsmaként emlegetik a községben a Buzgó kocsmát, amely Ulman István mester kezenyomát viseli. Csodás faragott székek, asztalok és a szívélyes tulaj várják a vendégeket, aki nagyon finom birspálinkával kínál. Itt zajlik az élet, be-betérő vendégek állnak meg frissítőre, és ámultan nézik a faragott csodát.

A falu határában van az 1964-ben felfedezett 1,1 km hosszú Krasznahorkai-barlang (Buzgó-barlang), mely 32 méteres állócseppkövéről híres. A Buzgó-forrás a 19. század második fele óta ismert búcsújáróhely.

Fiatal és máris világhírű a harangöntő

Slíž Róbert harangöntő Rozsnyón született, neve már az országhatárokon túl is ismert, sőt elismert. Hogy miért? Mert ő az a sikeres ifjú, aki már 2016 óta középkori technikai eljárással és módszerekkel foglalkozik harangöntéssel és a hozzá tartozó szerkezetek készítésével.

Slíž Róbert harangöntő

Alig hagytuk el a faragott kocsmát, máris másik hírességgel találkoztunk. Idős, magas erős embert vártunk, amikor elmondták, hogy a híres harangöntőhöz megyünk megnézni hogyan is önti a harangot, helyette egy vékony fiatalemberrel találkoztunk. Nagy munkában volt, több segítőjével harangot öntött.

Mindenki ámulva nézné a harangöntés folyamatát. Nem elég a harmincfokos meleg, de ég a tűz, a mester talpig beöltözve hőmérőzi a fortyogó masszát, amiből a harang lesz. Az ő szakértelme dönti el, kezdhetik-e a harangöntést. Lenyűgöző látvány tárul bámész szemünk előtt.

Az Év ifjú mestere és a Népművészet ifjú mestere már többször több helyen is nyilatkozott a mesterségéről, egyikből idézünk:

”A harang elsősorban egy hangszer, ezért különösen fontos, a megfelelő gyártási technológia kiválasztása. A harangöntéshez természetes anyagokat használok és középkori technikai eljárás alapján dolgozok. Az öntőforma különböző természetes adalékanyagokból álló agyagforma. Minden elkészített harang egyedi, olyan eredeti jellemzőkkel, amely többhónapos munka eredménye.”

Öntik a harangot

A mester dolgozott Sppanyolországban is, ahol a mesterségnek az elfeledett régi gyakorlatait és titkait ismerte meg.

Alkotásai különböző gyűjtőknél, kápolnákban, templomokban kaptak helyet Magyarországon, Szlovákiában, Lengyelországban, Ausztriában, Romániában, Németországban és Angliába.  Hat év alatt 85 harangot öntött. A mester várhosszúréti műhelyében készült el a Franciaország utolsó császárnéjának emléket állító harang is.

Várhosszúrét rengeteg látnivalót rejt, fel kell fedezni. Az ottaniak szívesen segítenek a felfedezésben.

Fotók: Bódi Ágnes