Avatar photo
Szerző:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2021.08.05
A Máltai Múzeumigazgatóság (Heritage Malta) egy különleges kirándulásra invitálja látogatóit augusztus 28-án, szombaton. John J Borg vezető kurátor egy Filfla körüli hajóút során számos érdekes anekdotát mesél majd a kis szigetről, amely jelentéktelennek tűnhet, pedig  története igazán kalandos. 

Filfla, a Máltai szigetek egyike, lakatlan, természetvédelmi terület és madárrezervátumMálta déli partjától öt kilométerre található, bájos szikla-sziget az ország talán legritkábban látogatott, ugyanakkor egyedi és lenyűgöző merülési helye.

A szigetre belépni és a környékén búvárkodni csak a Környezetvédelmi Minisztérium engedélyével lehetséges. A brit hadsereg több mint 150 évig lőgyakorlatokra használta célpontként, így mérete és alakja az évek során drámaian megváltozott.

Az állandó lőgyakorlatok következtében a tengerfenéken számos lövedék halmozódott fel, néhány belőlük mind a mai napig éles, ezért különös körültekintéssel és csak engedéllyel lehet búvárkodni.

A merülhető mélység több mint 30 méter. Vízalatti világa különleges, barracudaban és tonhalban bővelkedik és számos más lenyűgöző tengeri élőlénynek is otthont ad, beleértve az angolnát, a homárt és a ráját. Kiváló látási viszonyokkal és világos homokos tengerfenékkel remek vízalatti fényképezési lehetőségeket kínál. 

A túra során a résztvevők körbecsónakázzák a szigetet miközben sok izgalmas történetet és különleges hangokat is hallhatnak. Az út során bepillanthatnak a tengeri madarak, teknősök és cetek életébe.

A hajó pontban 10:00 órakor indul a Sliema Ferries -től (Luzzu Cruise Point), és Málta keleti és déli partja mentén halad Filfla felé. Filfla-n nem lehet kiszállni, és a kis sziget körül úszni sem szabadi, visszafelé azonban a hajó megáll Delimara mellett és lehetőséget biztosít a fürdőzésre azoknak, akik úszni szeretnének, majd visszatér Sliemába, várhatóan 15:00 órakor. Rossz idő esetén a túra elmaradhat.

További részletekről a Heritage Malta oldalán tájékozódhatnak.