Szerző:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2021.08.05
A Bécsi Orvosi Egyetem, a MedUni Wien legfrissebb tanulmánya szerint azok a betegek is jó immunválaszt produkálnak a koronavírus elleni vakcinákra, akiknek valamilyen okból el kell nyomni az immunrendszerét. Azoknak, akiknél nem indul be az ellenanyag-termelés, szüksége lehet egy harmadik oltásra is.


A Bécsi Orvosi Egyetem több klinikai osztálya is részt vett abban a kutatásban, amely arra a kérdésre kereste a választ, hogy vajon azoknál a betegeknél is kialakul-e megfelelő védelem a koronavírus elleni oltás után, akiknek valamilyen autoimmun betegség miatt el kell nyomni az immunrendszerét.
Főleg az úgynevezett B-sejt depletált betegeknél – vagyis olyanoknál, akik például reumatoid artritisz (sokizületi gyulladás) miatt Rituximabot kapnak – állt fenn bizonytalanság, amit most sikerült eloszlatni. A tanulmány senior-szerzője, Michael Bonelli csapatával egyértelműen bizonyítani tudta, hogy az ilyen kezelésben részesülő betegek nagy részénél humorális (antitestes) és sejtes immunválasz is kialakult.

„A B-sejtek kulcsszerepet játszanak az antitestek előállításában. Most be tudtuk bizonyítani, hogy a Rituximabbal történő B-sejt depléciót okozó kezelés ellenére a betegek több mint felénél kimutathatóak voltak a SARS-CoV2 elleni antitestek a szervezetben, amit valószínűleg további sejtes immunitás egészít ki. Ez az eredmény megerősíti azt, hogy milyen fontos az immunszupresszív kezelést kapó betegek koronavírus elleni oltása.”

Daniel Aletaha, a tanulmány elkészítésében szintén közreműködő reumatológiai osztály vezetője ezt azzal egészítette ki, hogy a mostani tanulmány rögtön egy újabb tanulmánynak adta az alapját, amely időközben már szintén lezárult.

Ebben arra keresték a választ, hogy azoknál a Rituximabbal kezelt betegeknél, akiknél a két adag vakcina után nem volt kimutatható antitest a szervezetükben, vajon kialakul-e humorális vagy sejtes immunitás egy harmadik adag mRNA-vakcina hatására, vagy ha a booster-oltás vektorvakcinával történik. A tanulmány eredményeit hamarosan publikálják és várhatóan fontos alapját képezi majd az immunszupresszált betegek koronavírus-elleni védőoltásáról szóló iránymutatás kidolgozásának.

A MedUni Wien kutatói jelenleg azon dolgoznak, hogy a Rituximab-tanulmányt kiterjesszék az egyéb okból – reumatológia, neurológia, hematológia, transzplantáció stb. – immunszupresszióra szoruló betegek körére.

Képaláírás és copyright:
Bécsi lakos koronavírus-elleni oltást kap © PID / Markus Wache