Szerző:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2021.07.25
Az óriási érdeklődés miatt 200 ezer euróval kiegészítették, így már összesen 1 millió euró áll rendelkezésre, hogy bécsi vállalkozások e-teherkerékpár vásárlását támogassák. Az év végén lejáró pályázat keretében eddig 240 elektromos cargobike vagy utánfutó beszerzését segítették.

A bécsi kis- és középvállalkozások 2020. február 1-je óta igényelhetnek támogatást e-teherbringák beszerzéséhez. Egy pályázó hat kisebb – 40 és 100 kilogramm közötti teherbírású – elektromos cargobike vásárlásához kérhet támogatást, ami nem haladhatja meg a beszerzési ár 50 százalékát. Nagyobb, 100 kilogramm feletti teherbírású modellek esetében a támogatás akár a 4 ezer eurót is elérheti, azonban nem haladhatja meg a nettó beszerzési ár 30 százalékát.

Elektromos teherkerékpárok és utánfutók beszerzésének támogatására eddig összesen 800.000 euró állt rendelkezésre az Ökostromfonds des Landes Wien – Bécsi Tartományi Zöldáram Pénzügyi Alapjából.

A nagy érdeklődés miatt ezt az összeget most egymillió euróra emelték. Az akció keretében eddig 214 cég 240 járműbeszerzéséhez járultak hozzá, további 148 vállalkozás pedig már regisztrált és éppen előkészíti a beszerzést. A pályázók főként kis- és középvállalkozások, amelyek a legkülönbözőbb területeken tevékenykednek a kereskedelemtől a vendéglátáson és építőiparon át egészen a kulturális szféráig.

Az egyik nyertes például a Landkind, amely egy kávézót és egy kis bio-élelmiszerboltot működtet a Schwendermarkton.

A koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások idején online-boltot alapított, amely a saját és a környék további 15 kisboltjának áruját kínálja. Vagyis a vásárlók sok kis közeli bolt kínálatából válogathatnak, amit egyetlen rendelésként szállítanak ki nekik.

A cég a kiszállításokhoz használja a támogatási pályázat segítségével megvásárolt e-teherkerékpárt, amellyel sokkal gyorsabban a vevőnél vannak, mintha autóval vinnék a megrendelést. Fél év alatt már csaknem kétezer kilométert tettek meg. Egy elektromos teherbringával egyébként évente 0,67 tonna szén-dioxidtól lehet megkímélni a környezetet.

Pályázni a források kimerüléséig, vagy legkésőbb 2021. december 31-ig lehet.

„A támogatási pályázat nemcsak abban segíti az osztrák fővárost, hogy közelebb kerüljön a klímavédelmi céljai megvalósításához, de értékes támogatás a bécsi cégeknek ebben a gazdaságilag nehéz időszakban” – magyarázza Jürgen Czernohorszky, Bécs klímavédelemért felelős városi tanácsnoka.

Képaláírás és copyright:

Internetes rendelések házhozszállítása e-teherkerékpárral © UIV / Daniel Shaked