Szerző:
B. Mezei Éva
Megjelenés:
2021.07.24
Szombathely az a város, ahol akárhová megyünk, szinte mindenütt a múlt emlékeibe botlunk. Sétálva a barokk, a klasszikus, az eklektikus paloták, a széles terek, az egykori vásártértől kezdve Isis istennő helyreállított templomáig, elismeréssel láttuk, hogy a város méltó módon tartja életben elődeinek emlékeit. A jeles történelmi múlttal rendelkező Szombathely gazdag kulturális programokkal várja a patinás városba érkezőket a járvány utáni nyáron is.

Szombathely elődjét Claudius császár Kr. u. 50 körül alapította  Colonia Claudia Savaria néven. A gyorsan fejlődő település Pannónia tartomány polgári központjává vált. 860 körül a város a salzburgi érsek fennhatósága alatt állt, majd a XI. század folyamán a győri püspökség birtokába került.

1578-ban a pozsonyi országgyűlés a törökök támadásai elől a Vasvári Káptalant és a levéltárat a városba telepítette, mely ez által vált a megye székhelyévé. A Bocskai felkelés alatt a várost fenyegető veszélyek elől a levéltárat Németújvárra menekítették, de ott egy tűzvész során valamennyi okirat elpusztult. A Rákóczi szabadságharc idején a várost felváltva birtokolták a kurucok és a labancok. A bajokat csak tetézte az 1711-es pestisjárvány és az 1716-os tűzvész, amelyben elpusztult a vár és a városháza is.

Fotó: B. Mezei Éva

Mária Terézia 1777 királynő megalapította a Szombathelyi Püspökséget, s élére kinevezte Szily János püspököt. Neki köszönhetően felépült a híres, Templom-téri barokk épületegyüttes, mely ma is a város egyik büszkesége.

Iseum

Különleges ritkaságnak számít az Iseum Savariense Régészeti Műhely, az egyetlen, rekonstruált római templomban működő múzeum. Állandó kiállításában a szombathelyi Isis-szentély páratlanul gazdag régészeti emlékanyagát és Pannonia vallástörténetét bemutató tárlatot tekintettük meg az Iseumban, az egyiptomi eredetű, a rómaiak által bálványozott, a családi szeretetet jelképező, Isis istennő tiszteletére emelt szentélyben.
Az Iseum működteti azt a különleges, római korú, kivilágított utca részlet leletet, amelyet a Fő-téren található  OTP-fiók alatti üvegpadlón keresztül lehet látni. Kisebb csoportok számára az Iseum szervezésében különleges tárlatvezetés is elérhető. Ha előre bejelentkezünk (a Tourinform irodánál, vagy az Iseumnál), egy vaslétrán leereszkedhetünk és egy feltárt útkereszteződést, valamint gondosan kiépített csatornát tekinthetünk meg mintegy két méterrel a mai utcaszint alatt.

Fotó: B. Mezei Éva

Az Iseum mellett, az egykori Éva-malom ad otthont a szombathelyi származású Schrammel Imre (1933-) gazdag gyűjteményének, amit a városnak adományozott. A kísérletező művész még a Rába hordalékában talált állat csontvázból is műalkotást hozott létre. Figyelemre méltóak a herendi alkotásai, amelyek viszont nem nyerték el a porcelángyár tetszését, s ezért elbocsájtották.

Az ország egyik leggazdagabb gyűjteményét a szombathelyi Savaria Múzeumban tekinthetjük meg. 1908-ban nyitották meg a nagyközönség előtt a múzeumnak és könyvtárnak is otthont adó Kultúrpalotát, a mai Savaria Múzeum épületét. Az intézmény régészeti, néprajzi, történeti és természettudományi gyűjteményeiben mintegy félmillió tárgyat őriznek. A régészeti műtárgyak között nemzetközi mércével is kiemelkedő helyet foglalnak el a Sé melletti őskori település, a velemi magaslati település vagy az antik Savaria életét bemutató kincsek és leletek. Itt található Közép-Európa legnagyobb pannon korú ősnövénygyűjteménye, de hazai viszonylatban kimagasló példányszámú nővény- és rovargyűjteménnyel is büszkélkedik a múzeum. Itt őrzik Vas megye népművészeti kincseinek legszebb darabjait. A kőtárban a Capitoliumi triász szobortorzókat, a fogadalmi oltárokat, pogány és ókeresztény sírköveket láthatunk.

Fotó: B. Mezei Éva

Ebédelni a Kossuth Lajos utcai Fórum étterembe tértünk be. A felújított, egykori római pincét stílusosan Hegyi Tamás grafikusnak, a történelmi múlt ihlette, alkotási díszítik. Így aztán miközben az ízletes ételeket falatoztuk, úgy éreztük, mintha egy tárlaton terítettek volna  számunkra.

A város nyári rendezvényei az “Érezd Szombathelyet” program keretében zajlanak. (https://visitszombathely.com/hu/érezd-Szombathelyet). A napokban például Törőcsik Marival készült filmeket vetítenek.

Szombathely régi-új látványossága, az Octopus -Víztorony, amely 1926-ban épült a Brenner-Parkban. A létesítmény a 80-as évek elejéig szolgálta a szombathelyiek vízellátását, sokáig használaton kívül volt, majd a város nagyberuházásainak részeként megvalósult az épület rehabilitációja. A kiemelkedő színvonalú, interaktív kiállítás mellett a közösségi terek előadások, filmvetítések lebonyolítására is alkalmasak. A kultikus épületben helyet kapott egy vendéglátóegység is, a Víztorony Bár és Bisztro is.

Fotó: B. Mezei Éva

A város hangulatával leginkább úgy ismerkedhetünk meg, ha utcáin, terein sétálunk. Szombathely fura alakú Fő tere már a 13. században, hasonló formában, azaz háromszög alakban terebélyesedett el, akkor még a városfalain kívül. Tartottak itt vásárokat, piacokat, de akkoriban a Berzsenyi tér volt a város központja. Mára azonban a Fő tér lett Szombathely szellemi és kulturális központja, valamint a fiatalok kedvelt találkahelye. 

A felújítás során 2000-ben, a Szentháromság-szobrot, amely Hudetz János alkotása, visszahelyezték az eredeti helyére a Fő tér nyugati végébe. A téren található még a római korra emlékező Császárkő, továbbá kapott egy új szökőkutat, új burkolatot és padokat. A téren főként klasszicista, barokk és eklektikus stílusban épültek az épületek. A legrégebbi a Szegedy-ház, amelyet Hefele Menyhért tervei alapján 1784-86 között építettek. A 7-es számú ház 1860 körül épülhetett az épület lépcsőházában áll egy barokk  Szent Flórián- szobor. Közvetlenül mellette működött a Szentlélek gyógyszertár, melynek bútorzata, berendezése védelem alatt áll.

Fotó: B. Mezei Éva

Tovább sétálva a 15-ös szám alatt látható ez eklektikus stílusú néhai püspöki Zöldfa Vendégfogadó épülete, amely a 19. században még barokk stílusban tetszelgett.

A tér 25-ös barokk stílusú házának homlokzatán láthatunk egy kis fülkét, melyben egy 1820 körüli Immaculata-szobrot csodálhatunk meg.

A 40-es számú házhoz kapcsolódik a mindenévben megrendezésre kerülő Bloomsday 3 napos rendezvénye, hiszen ez a Bloom-ház épülete, melyet James Joyce, akinek szobra a ház előtt meg is található, regénye tett híressé, miszerint a főhősének, Leopold Bloomnak ez a ház a szülőháza.