Avatar photo
Szerző:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2021.07.17
Hova is menjünk, főleg gyerekkel az önmagában is igen vonzó Balatonhoz? Keszthelyet választottuk a hosszú hétvégére, ami kiváló döntésnek bizonyult. Miért is vált ez be olyan jól?

Először is a gyermek lubickolni vágyik: megmártózhat, csúszdázhat, ugrálhat a vízi élményparkban, ami az idei esztendő újdonsága, a városi fürdőben – igazi élettel teli sétány vezet ide, de ott van még a Helikon, vagy a Libás strand is változatosságnak.

A strandfürdő szomszédságában lévő kikötőből a Pogány Madonna című filmben szereplő két szintes Helka nosztalgiahajója kínál élvezetes programot gyereknek és felnőttnek egyaránt.

A három hétvégére eső délelőttön a gyerekek nyelvén jól értő Tibi kalóz kacagtatja meg a Varázshajóra felszálló kicsiket, és ajándékozza meg őket a móka után lufiból hajtogatott kívánság-figurákkal.

Délutánonként és esténként a kis ejtőzéshez vágyókat invitálja meg a százötvenedik szülinapját nemrég ünnepelt Helka egy kis sétahajózásra. Egy-egy frissítő ital kortyolgatása közben élvezhetjük a távoli Badacsonyt, a végtelenségbe nyúló vizet.

Ezt leshetjük meg madártávlatból is az ötven méter magas, alkonyat felé kéken villódzó óriáskerékről kettő óra után. A harminc gondola egyikében hatan is elférnek, de akár meghitt kettesben is lehet élvezni a balatoni panorámát az óriáskerék három teljes köre alatt.

Innen a városba a legélvezetesebb bejutás a Dotto nosztalgiavonat, amire a Kikötő megállójánál is felszállhatunk. Keszthellyel kapcsolatos érdekességeket hallhatunk közel egy órás útja alatt. Ha erről leszállunk a Balaton Múzeumnál, néhány perces sétával a lebilincselő Cadillac Múzeumban a gyerekeket is ámulatba ejtő autócsodákkal ismerkedhetünk meg egy-egy ínyencségeket is eláruló idegenvezetés keretében.

Megtudjuk többek között azt, hogy az itt látható egyik pompás Cadillacnek Al Capone csempészésre használt páncélozott változatát Roosevelt elnök kapta meg. Láthatjuk többek között a kontinens legöregebb, kurblival még ma is működő faküllős, acélvázú, kézigázos 1905-ös F modelljét.

Utunkat akár kisvonattal is folytathatjuk tovább a már igénybe vett jeggyel is a Festecsics-kastélyhoz, ahonnan indulni szokott. Ott „csapdába esünk”; mert nem egyszerű eldönteni, mit tekintsünk meg először a kastélyhoz tartozó különlegességekből. A két napra szóló családi vagy egyéni jegyet a legcélszerűbb választanunk, amibe szinte minden benne rejlik. Ezzel kezdhetünk a közel száz szobás kastély csaknem két tucatnyi szalonja megcsodálásával.

Noha a tájékoztató táblák kiválóak, azért extra szolgáltatásként választhatjuk az élőszavas idegenvezetést is vagy a tárlatvezető készüléket. Az igényes korabeli vagy eredeti berendezések változatossága mutatja, hogy nem egy teknősbéka páncéljából készített értékes bútoron felejthetjük rajta a szemünket. A pálma- és madárház területén lévő sivatagi kaktuszok sora, sokunk számára ismeretlen kacsa fajták látványa felfrissít.

Így újult erővel vethetjük be magunkat a hintókiállítás változatos járgányai és díszkocsijai közé, hogy aztán a gazdagságával ámulatba ejtő Vadászkiállítás jó ízléssel berendezett gazdag trófeái, életképei, érdekességei tegyék fel a koronát a vasútmodell bemutatóval. Az Amazon-házbeli úti kalandokkal, főúri utazásokkal foglalkozó bemutatója, mely az országban egyedülálló tematikájú.

Kihagyhatatlan program a Helikoni Éjszakák, mely nyáron különleges élményekkel kedveskedik a látogatóknak: komolyzenei koncerttel, múltidéző kastélylátogatással és a parkban fényjátékkal.

Itt derült ki az, hogy az legkiemelkedőbb családtag, Festetics I. György alapította meg Európa első felsőfokú mezőgazdasági intézményét 1797-ben (Festetics I. György nővére, Julianna pedig a legnagyobb magyar, Széchenyi István édesanyja). A Georgikon Majortörténeti Kiállítóhely és a Magyar Mezőgazdasági Múzeum sok érdekességet, játékot, időnként egész napos programokat is kínál élménygazdagságával másfél hektáros kertjében.

Valóban ideális rendezvények számára – ezt mi sem bizonyítja jobban, minthogy a X. Európai Nagycsaládos Konferencia idején a résztvevők gyermekei élvezhették itt a jobbnál jobb programokat, köztük kézműves foglalkozásokat, Ringató koncertet és a Tekergő Bábszínház darabjait július 9-10-én.

A fenti programhoz minimum három nap szükséges naponta egy kis villámfürdéssel, de még jó néhány érdekes látnivaló, múzeum vár még ránk, amikre csak legközelebb tudunk majd sort keríteni.

Szöveg és fotó: Bodrog Beáta