Avatar photo
Szerző:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2021.07.14
Nagyszabású török-magyar hadijelenetek, korabeli ételek, italok, kézműves termékek és számos gyermekprogram várja a 13. Tatai Patara látogatóit július 23. és 25. között - közölte Zombori Mihály szervező a rendezvény keddi tatai sajtótájékoztatóján.

Nagyszabású török-magyar hadijelenetek, korabeli ételek, italok, kézműves termékek és számos gyermekprogram várja a 13. Tatai Patara látogatóit július 23. és 25. között – közölte Zombori Mihály szervező a rendezvény keddi tatai sajtótájékoztatóján.

 A fesztivál fő programja egy valós történelmi eseményt idéz meg: 1597-ben Pálffy Miklós komáromi főkapitány a várkaput patarával, azaz petárdával berobbantva, a meglepetés erejét kihasználva foglalta vissza a várat a töröktől.
A vasárnap zajló látványos ostromjeleneten kívül azonban számos további bemutató várja az érdeklődőket, akik bepillantást nyerhetnek a 16. század végi török-magyar végvári életbe, megismerhetik a vár építésének történetét és Tata török kori történelmét.

A csatajelenetekben pikások, muskétások, janicsárok, azabok, seymenek és pattantyúsok mutatják be harci tudományukat és a korabeli taktikákat.
A Tatai Patarán a látogatók elmerülhetnek a 16-17. század életének mindennapjaiban is, kipróbálhatják magukat a korabeli mesterségekben vagy az akkori ételek készítésében.  

Múltidéző kiállítások, lovasbemutatók, korhű fegyverek, törökkávé-kóstolás és hastáncos-bemutatók is várják a látogatókat. A vásári forgatagban mutatványosokkal, tűzzsonglőrökkel és vidám, történelmi színielőadásokkal is találkozhat a közönség.
 Aprajafalvában kézműves foglalkozások, csepűrágók tábora, valamint népi játszótér várja a gyerekeket.
 A rendezvény részletes programja a tataipatara.hu oldalon érhető el.(MTI)