Avatar photo
Szerző:
Máté Koczka
Megjelenés:
2021.07.11
15 hónap szünet után újraindította európai hajóit a világ egyik legnagyobb hajózási cége, a Royal Caribbean. A vállalat első óceánjárója már meg is kezdte útjait Ciprusról, augusztus közepétől pedig egy újabb monstrum csatlakozik a flottához barcelonai indulással. Az utakon egyelőre kizárólag oltással rendelkezők vehetnek részt, akiket a felszállás előtt még tesztelnek is – így biztosítva a vendégek egészségét. A SzeretünkUtazni.hu is ott volt a leállás utáni első hajóúton.

Így indult újra Európában a Royal Caribbean International flottája

A világ legnagyobb luxus óceánjáróit üzemeltető Royal Caribbean hajótársaság 15 hónapos szünet után a múlt héten újraindította európai útjait. A koronavírus miatti kényszerű leállást követően elsőként a Jewel of the Seas nevű nyaralóhajó hagyta el a ciprusi Limassol kikötőjét. Az első út mindössze három napos volt, a cég képviselői itt tesztelték a vírusveszély miatt bevezetett új egészségügyi előírásokat a gyakorlatban. A próba jól sikerült, a hajón tartózkodó vendégek és a személyzet tagjai közül egyetlen fertőzést sem jelentettek, s a kikapcsolódást sem zavarta meg az új protokoll.

Fotó: Koczka Máté

A tesztút meghívott vendégei között nemzetközi utazási szakemberek és újságírók voltak, köztük a SzeretünkUtazni.hu képviseletében én is. Furcsa, hogy pont ilyen körülmények között került sor életem első óceánjárós kalandjára, de így utólag csak egyet bánok: hogy ilyen hamar véget ért.

Hajónk, a Jewel of the Seas a Royal Caribbean International flottájának „kisebb” tagjai közé sorolható ugyan, méretei miatt egyáltalán nem kell szégyenkeznie. Eredetileg 2702 utas és 852 fős személyzet ellátására készült, 12 emeletes, több mint 1000 szobával, számos étteremmel, bárral és extrákkal felszerelve, így nem is csoda, hogy bruttó 90.090 tonna a súlya.

Fotó: Koczka Máté

A számok nehezen érzékeltetik, hogy mi minden fér bele az említett méretekbe, ezért inkább egy kisebb város képét szeretném felfesteni az olvasó előtt. Egy olyan városét, ahol egy helyen megtalálható szinte minden, ami a kikapcsolódáshoz kell, ráadásul olyan változatos eloszlásban, hogy az szinte minden korosztályt és érdeklődési kört teljeskörűen kiszolgál. A Jewel of the Seas fedélzetén mások mellett például több medence, óriás csúszda, színház, mozi, mászófal, minigolf pálya, edzőterem, futópálya, kiállítóterem, bevásárlóutca, sőt még egy jókora kaszinó is a vendégek szórakozását szolgálja. A Radiance osztályba tartozó hajó különlegessége, hogy nem spóroltak az üvegfelületekkel: a szerkezet szinte bármely pontjáról tökéletes kilátás nyílik a tengerre, még a liftek is üvegborításúak.

A kifinomult belső terek közül számos ponton mini előadóterek is kialakításra kerültek: hol halk zongoraszó, hol görög muzsika, hol cselló hangja szórakoztatja a vendégeket a hajóra szerződtetett kiváló művészek által.

Fotó: Koczka Máté

A Jewel of the Seas öt étteremmel és számos bárral is rendelkezik, ahová nemzetközileg válogatott alapanyagokból készítenek különféle ételkülönlegességeket. Ezek némileg illeszkednek a hajó tartózkodási helyéhez is, így nem csoda, hogy a három napos próbaút alatt tengeri finomságokkal és ciprusi halloumi sajttal is kínáltak bennünket. Ugyanakkor olasz, japán és amerikai étterem is várja a vendégeket, valamint más nemzetközi ízek is megjelennek a kínálatban.

És ami a legjobb az egészben, hogy az eddig leírtak mind csak azoknak az időszakoknak a tartalmas eltöltését szolgálják, amíg ez ember a világ legszebb pontjai között utazik. A Jewel of the Seas ezután a szezon hátralévő részében egyhetes körutakat tesz majd Ciprusról indulva Kréta, Mikonosz, Rodosz és Szantorini szigetek, valamint Athén érintésével. Szinte minden nap új helyen köt ki, ahol az utasok csoportosan vagy egyénileg fedezhetik fel a környéket.

Fotó: Koczka Máté

Ciprus mellett Barcelonából is indul majd a Royal Caribbean

A Royal Caribbean International már bejelentette egy másik európai hajója, a Harmony of the Seas visszatérését is, amely augusztus 15-től barcelonai indulással várja az utasokat. A sokáig a világ legnagyobb luxushajójaként számon tartott óceánjáró a Nyugat-​mediterrán térség szépségeit mutatja meg többezres utazóközönségének. A Harmony a Jewel of the Seasnél már említett programlehetőségeken felül viziszínházzal, jégpályával, profi koktélkészítő robotokkal, nyolc emelet magasban kifeszített drótkötélpályával és szörfmedencékkel is fel van szerelve.

Fotó: Koczka Máté

A flotta mindkét európai tagjára igaz, hogy a személyzet összes tagját beoltották koronavírus elleni vakcinával. Az utak egyelőre azon felnőttek részére elérhetők, akik már mindkét oltásukat megkapták a COVID-19 ellen, valamint azon 18 év alattiak részére, akik rendelkeznek negatív PCR teszttel. Az új egészségügyi protokoll értelmében emellett minden hajóra szálló utasnál a beszállás előtt közvetlenül antigéntesztet végeznek, s csak a néhány perc alatt elkészülő ideális eredmény birtokában léphetnek a fedélzetre. A Royal Caribbean óceánjáróin emellett új, még biztonságosabb és hatékonyabb levegőztető rendszer, folyamatos fertőtlenítés, s a távolságtartási szabályok ésszerű bevezetése teszik biztonságossá a kikapcsolódást.

„Ahogyan a turizmusban mindenkit, úgy a hajózási cégeket is erősen érintette a koronavírus. Azonban azt tapasztaljuk, hogy már egyre nagyobb az érdeklődés az óceánjárók iránt, napról napra több érdeklődést és foglalást kezelek a kollégáimmal. Ilyenkor még nagyobb szükség van arra, hogy segítsünk az utasoknak eligazodni a friss szabályok és előírások között, hogy stresszmentes pihenést biztosíthassunk számukra” – mondta Nemes Horacek Márta, a Royal Caribbean Group hazai képviseletét ellátó Tengerjáró Kft. ügyvezetője.

Aktuális információk a hajóutakról: https://rccl.hu/