Szerző:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2021.07.09
Micsoda hét ez, már két elefántos érdekes hír is érkezett. Most egy bika kóborolt el.

Visszaszállították eredeti otthonába, a Hszisuangbannai Természetvédelmi Területre a Kínában vándorló elefántcsorda egyik tagját, amely már korábban elszakadt társaitól – írta internetes kiadásában csütörtökön a China Daily című kínai lap.

A tízéves elefántbika több mint 500 kilométer megtétele után, június 6-án hagyta el a csordát. Ezt követően egyedül vándorolt tovább Kunming, a dél-kínai Jünnan tartomány székhelyének környékén. Miután július 5-én besétált egy településre, amely ráadásul néhány száz méterre található a gyorsforgalmi úttól, valamint a vasúttól, szakértők biztonsági megfontolásból a befogása mellett döntöttek. A hosszan tartó megfigyelés alapján ugyanis valószínűtlennek ítélték, hogy az elefántbika visszatérjen a csordához.
A környéken rendelkezésre álló, korlátozott természetes táplálékforrás miatt ráadásul nőtt az esélye, hogy konfliktusba kerüljön az emberekkel.

Bár az elefánt mozgását figyelő szakértők biztosítottak táplálékot a bika számára, a gyakori esőzések, az alacsony hőmérséklet, valamint a nem elegendő természetes élelemforrás miatt összességében úgy vélekedtek, hogy nehéz lenne az elefánt számára hosszú távra megfelelő élőhelyet kialakítani a környéken, így indokoltnak találták a visszaszállítását.

Az állatot szerdán kábító lövedékkel elkábították, majd teherkocsin szállították vissza a rezervátumba. A hatóságok közlése szerint az elefánt jó fizikai állapotban volt, és teljes körű orvosi vizsgálatot követően engedték vissza a természetbe.

A rezervátum egy, a China Daily-nek nyilatkozó munkatársa elmondta: megszokott jelenségnek számít, hogy a pubertáskor után a hímek elhagyták a csordát. Az eredetileg 17 tagból álló elefántcsordából két másik bika már korábban visszatért a rezervátumba.

Kína azon kevés helyek egyike a világon, ahol a vadon élő elefántpopuláció nő a sikeres fajmegőrzési erőfeszítéseknek köszönhetően.

Jünnan tartományban, az ázsiai elefántok egyetlen Kínában található, természetes élőhelyén az 1970-es években még 170 egyedből álló populáció mára 300-ra növekedett. A városiasodás és az erdőirtás azonban csökkentette élőhelyük területét, ezért lehetséges, hogy a vándorló csorda új otthont keres, ahol könnyebben juthat élelemhez. Ezeknek a hatalmas testű emlősöknek napi 150-200 kilogramm élelemre van szükségük.