Avatar photo
Szerző:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2021.07.07
A Bécsi Tartományi Rendőrség kísérleti jelleggel tanácsadó szolgálatot indított azon rendőrök számára, akiknek családon belüli erőszak miatt kell intézkedniük.

A magasan képzett és rendkívül tapasztalt szakemberekből álló csapat abban segíti a rendőröket, hogy a helyszínen helyesen mérjék fel a helyzetet és a lehető legmagasabb fokú védelmet nyújthassák az áldozatnak.

Az elmúlt időben megnőtt azoknak az eseteknek a száma Bécsben, amikor nők privát környezetben váltak erőszakos cselekmény vagy gyilkosság áldozatává. A Bécsi Tartományi Rendőrség ezért kísérleti jelleggel tanácsadó szolgálatot indított, hogy így segítse az áldozatvédelmet, valamint a helyszínre siető rendőröket a megfelelő intézkedések meghozatalában.

A tanácsadók magasan képzett és rendkívül tapasztalt megelőzési szakemberek, akik a hét minden napján, a nap minden órájában rendelkezésre állnak. 2021. július 1-je óta minden családon belüli erőszak miatt intézkedő rendőrnek fel kell vennie a szolgálattal a kapcsolatot, hogy annak útmutatásával a jogilag legjobb és az adott szituációban legmegfelelőbb intézkedéseket foganatosíthassa.

Annak megítélésére, hogy az áldozat számára mennyire veszélyes az adott szituáció, rizikóelemzést végeznek: speciális kérdések segítségével felmérik a veszélyeztetettség szintjét és ennek megfelelő intézkedéseket javasolnak.

Az új szolgáltatás célja, hogy a helyszínen lévő rendőr a tanácsadó szolgálat tapasztalatára és szakértelmére, valamint tudományos módszerekre támaszkodva a lehető legbiztosabban járjon el a bevetés során és ezzel erősítse az áldozatok védelmét.

A kísérleti időszak hat hónapig tart, utána értékelik az eredményeket és ezek ismeretében döntenek a folytatásról.

Képaláírás és copyright:

Zebrán áthaladó gyalogosokra vigyáz egy rendőr Bécsben © Eurocomm-PR / Regina Hügli