Avatar photo
Szerző:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2021.07.01
A budapesti Szlovák Intézet és a Szlovák Turisztikai Képviselet hosszú idő után újra bemutatót tartott, Iglót és a Szlovák Paradicsomot „hozták” el hozzánk.

Soňa Jelínková, a Szlovák Turisztikai Képviselet budapesti képviselet vezetője köszöntőjében örömét fejezte ki, hogy újra, hosszú idő után találkozhat a szaksajtóval. Az eseményen magyar turisztikai szakemberek, utazási irodák képviselői és újságírók vettek részt.

Tomas Ondrcka a Szlovák Köztársaság Közlekedési és Építésügyi Minisztériuma turisztikai államtitkárának tanácsadója köszöntőjében arról beszélt, hogy a két ország   kiemelkedően jó a kapcsolat, a látogatottságot tekintve a magyarok a harmadik helyet foglalják el az odautazók sorában.

A köszöntők előtt és után Káposztafalva (Hrabusice) polgármestere Janka Skokanová, és az ottani zeneiskola igazgatónője hazai dalokkal hozta lázba a jelenlevőket, többen táncra is perdültek a tangóharmonika hangjára.

A polgármesternő, valamint Jana Barbuščáková, Igló turisztikai hivatalának munkatársa a Szepességről, és a Szlovák Paradicsomról beszélt, ahová települése is tartozik. Rendkívül gazdag régió a Szepesség, érdekes természeti szépségeivel és számos művészeti és történelmi műemlékével, amelyek közül nemcsak a régió, hanem Európa és a világ legfőbb munkáit is képviselik.

Szepesség a középkori művészet és gótikus kincstára, amely a régió különleges és jellegzetes jellegét teremtette. A gótikus és vasúti utak számos kulturális és történelmi emléke, az UNESCO listáján szereplő műemlékek és a gyönyörű természet minden látogatót elbűvöl. A történelem, a természet és az aktív pihenés egyedülálló kombinációja teszi a Szepességet Szlovákia gyöngyszemévé.

A Szlovák Paradicsom Nemzeti Park Szlovákia egyik legszebb helye. A Szepes-Gömöri-karszt kis részét értékes természeti kincsei alapján nevezték el. A terület szépsége és természeti értékei évente rengeteg turistát vonzanak a környékre, akiknek a nemzeti park gyönyörű karsztfennsíkokat, mély kanyonokat, szakadékokat mágikus vízesésekkel, hatalmas föld alatti barlangvilágot (Dobsinai-jégbarlang – UNESCO), hasadékokat, növény- és állatfajok, és a legszebb kilátást őrzi.

A Szlovák paradicsomban több mint 300 km kijelölt turistaútvonal van, amelyek járhatatlan szakaszokon keresztül különböző technikai segédeszközökkel, például létrákkal, meredekségekkel és láncokkal érhetők el, egy kicsit több mint 400 kilométernyi kerékpáros útvonalak, amelyek lehetővé teszik, hogy a kerékpárosok ne csak a park szépségét, hanem a környező Szepességet is megcsodálják,

Virágzik a lovasturizmus (újdonság a kijelölt lovas pályák), sziklamászás kijelölt sziklamászó területeken, télen Jégmászás a vízesések jeges falain, csónakázás, úszás és vízi sportolási lehetőségek, nordic walking (újdonság a kijelölt pályák), sílesiklás és sífutás (újdonság a Dobsinai jégbarlang sífutópálya).

Sokan választják az adrenalindús ejtőernyős-ugrásokat és sétarepüléseket.

Igló – a szlovák paradicsom kapuja és egyaránt ideális kiindulópont a Szepesség bejárására. 2018-ban az első írásos említésének 750. évfordulóját ünnepelte. 2016-ban nyilvános szavazással a legszebb szlovák város (2017-ben és 2018-ban a második legszebb város) címet nyerte el. 

Ismert, hogy hét csodája van:

  • Szűz Mária Mennybevétele római katolikus templom Szlovákia legmagasabb templomtoronyával (87m)., mely kilátást nyújt a környező területre
  • szecessziós stílusban épült Vigadó
  • provinciális ház, eredetileg városháza, ma múzeum
  • 18.sz. klasszicista stílusban épült Városháza
  • Szepesi vásár (négy napos rendezvény tele élménnyel)
  • Az Úr Színeváltozása görögkatolikus templom egyedi mozaikkal természetes anyagokból (lenyűgöző területen, mintegy 400 m2-en helyezkedik el)

A Szlovákia négy állatkertje közül az egyik éppen Iglón található, több mint 530 állattal és 130 fajjal rendelkezik. A területhez tartozik még egy tágas amfiteátrum és a kötélpálya – Monkeyland, amely andrenalinnal dúsított élményekkel. Nem olyan régen nyitották meg az Alex parkot Iglón, ami az egyik legnagyobb beltéri vidámpark Szlovákiában. Ezen kívül sok más aktív pihenési lehetőségeket kínál a város – fedett uszoda, teniszpályák, bowling, téli sportpályák és sport és- hobby repülőtér..

A város kifejlesztett a látogatók számára egy mobilalkalmazást, mely rengeteg információt nyújt a város műemlékeiről és történelmi épületeiről, turisztikai látványosságokról, eseményekről és várostervezésről.

Az alkalmazás előnye az off-line működés. Az alkalmazás magában foglalja a GPS-navigációt és a térképeket, amelyek a felhasználó mozgását lokalizálja, miközben az érdeklődési helyére vezeti. A térképek tartalmazzák a kiemelt túraútvonalakat és kerékpárutakat.

Az alkalmazás része a városban működő kulturális intézményeknek nyitvatartási ideje és az elérhetősége. A menü praktikus információkat tartalmaz, fontos telefonszámokat, tömegközlekedési kapcsolatokat, linkeket a városi weboldalhoz. Figyelemreméltó az audio útmutató szlovák és angol nyelven.  A „Spišská Nová Ves“  alkalmazás az App Store vagy Google Play Áruház keresztül ingyen letölthető.

Szenior és akadálymentes turizmus Szlovákiába

Ezzel a címmel Soňa Jelínková tartott előadást, amelyben arról számolt be, hogy az akadálymentesítés minden országban nehéz feladatot ró a turisztikai képviselőkre, hogy a kerekesszékesek és a babakocsisok is eljuthassanak a legszebb helyekre.

A szeniorokról szólva elmondta, hogy ez az a réteg, amely már tud utazni, sok helyen  figyelembe is veszik az idősek igényeit,

Az esemény a szokásos szlovák ételekkel és italokkal teli asztalok kínálatával és kötetlen beszélgetéssel zárult..