Avatar photo
Szerző:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2021.06.20
A szepesi vár Közép-Európa egyik legnagyobb várkomplexuma, 1993-tól a Világörökség része. A kritikus állapotban lévő román stílusú palotát és a nyugati palotákat szeretnék helyreállítani.

Négymillió euróban kerül a felújítási fázis második szakasza a szepesi várban. Ebben a szakaszában a kritikus állapotban lévő román stílusú palotát és a nyugati palotákat szeretnék rekonstruálni, ugyanis a vár egyes részeit az összeomlás fenyegeti.

A Szlovák Nemzeti Múzeum már kiírta a közbeszerzést a több mint három évet igénybe vevő építészeti munkálatok kivitelezésére. A kormány 2019-ben, Késmárkban ötmillió eurót hagyott jóvá a paloták felújítására.

Az elmúlt években zajló rekonstrukció első fázisában bevezették a vár felső részébe a közműhálózatokat, hiszen a víz és az energia eddig csak a középső udvarig volt elérhető.

Felújították a Kapitányházat is, ahol az alkalmazottak számára sikerült kialakítani helyiségeket.

A felújítás második fázisában a nyugati palotákat és a kápolnákat fogják helyreállítani,  a felső udvart és a román stílusú palotát is rekonstruálni fogják. A felújítási munkálatok után a palotát meg fogják nyitni a nyilvánosság előtt, erre ugyanis a rossz állapota miatt eddig nem volt lehetőség.

Dáša Uharčeková Pavúková, a lőcsei Szepesi Múzeum alkalmazottja szerint a munkálatok minden bizonnyal befolyással lesznek a vár látogatottságára.