Szerző:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2021.06.15
A cívisvárosi intézmény gyűjteménye folyamatosan új lakókkal, köztük számos, korábban sohasem tartott fajjal gyarapodik.

Ez különösen igaz az egzotikus flórát és faunát bemutató Pálmaházra, amely több színpompás nyílméregbéka-faj, az álcázásban jeleskedő óriás vándorló levelek, tekintélyt parancsoló császárskorpiók és súlyosan veszélyeztetett afrikai sügérek érkezése után nemrég további különlegességekkel bővült.

Most először található meg Debrecenben a Madagaszkár szigetén endemikus kék bambusz-nappaligekkó (Phelsuma klemmeri), amelynek érdekessége, hogy csak olyan erdőkben fordul elő, ahol bambusz is nő, mivel jellemzően annak szárában keres menedéket és tojásrakó helyet. Kisméretű, mindössze két különálló erdőséget lefedő elterjedése, valamint az élőhelyét fenyegető emberi tevékenység miatt veszélyeztetett besorolással szerepel a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) Vörös Listáján.

Hazánkban igazi állatkerti kuriózumnak számít, mivel a lengyelországi Lodzból származó két fiatal, egyelőre a kulisszák mögött nevelkedő egyed érkezéséig egyik intézményben sem tartották.

Jó hír azok számára, akik szeretik, ha egy állat megtalálása már önmagában játékos feladványt jelent, hogy néhány év után ismét találkozhatnak kéregutánzó sáskákkal (Eurycantha calcarata) pálmaházi látogatásuk során.

Mint arra nevéből következtethetünk, ez az ausztrálázsiai szigetvilágban őshonos botsáskafaj a halványzöldtől a sötétbarnáig terjedő színezetével és különleges mintázatával megszólalásig hasonlít a fák kérgére.

Az új jövevények közé tartozik két leopárdgekkó (Eublepharis macularius) is, akik a Varsói Állatkertből érkeztek a Pálmaházban élő társaikhoz.

A Közép-Ázsia sziklás-félsivatagos vidékein őshonos faj könnyű tartásának és látványos párducmintázatának köszönhetően kedvelt hobbiállat, tenyésztése nyomán pedig mára számtalan színváltozata alakult ki.