Avatar photo
Szerző:
szeretunkutazni
Megjelenés:
2021.06.11
A székesfehérvári Bory-várat sokan a magyar Tádzs Mahal-ként is emlegetik. Aki ellátogat királyaink egykori koronázó városába, annak érdemes felkeresnie ezt a különleges épület komplexumot, amely igazi kuriózum.

Itt minden az alkotó, Bory Jenő szobrász-és festőművész, egyetemi tanár, építész felesége, Komócsin Ilona iránt érzett mélységes szerelméről árulkodik.

Az igaz szerelem jelképeként emlegetett várat negyven esztendőn át, zömmel saját kezűleg, építette az elismert szobrászművész,  Bory Jenő (1879 – 1959). Az anyagi fedezetet szobrai honoráriumából teremtette elő. (A többi között rengeteget első világháborús emlékművet, síremléket rendeltek tőle.) 

A vár, amely többféle stílusban, három szinten, épült nem csupán otthon, műterem, de Bory Jenő fő  életműve és egyben múzeum.

Fotó: B. Mezei Éva

A lenyűgöző alkotás nem véletlenül kedvelt helye a mai napig a szerelmes pároknak,hiszen a vár voltaképpen a művész felesége, Komócsin Ilona iránt érzett olthatatlan szerelmének monumentális emlékműve. Az alkotó, Bory Jenő, a székesfehérvári születésű építészmérnök, szobrász- és festőművész, egyetemi tanár.

A telket, amelyen mindössze egy présház állt, Bory Jenő 1912-ben vásárolta, hogy családjának, amely ikerlányaival bővült, nagyobb otthont biztosítson. Az évről évre  fokozatosan épülő vár az akkoriban újdonságként felfedezett kvarcbetonból készült. A szobrokat,a szökőkutat, a vár bástyáit is ezekből öntötte.

A vár minden szeglete felesége iránti őszinte szerelemről, rajongásáról szól. Számtalan szobor, festmény, falakba vésett költemény tanúskodik mély érzelmeiről.

Fotó: B. Mezei Éva

Bory Jenő  egyszemélyben volt tervezője, kivitelezője és kőművese is a székesfehérvári Mária-völgyben 40 nyáron át, a művész haláláig készülő héttornyú várnak.
A kertet Komócsi Ilona ültette tele virágokkal. A Bory-vár a mai napig a művész házaspár leszármazottainak tulajdonában van és az általuk létrehozott alapítvány tartja fenn. A világ különböző részein élő családtagok felváltva vesznek részt a vár körüli feladatok ellátásában és amikor rájuk kerül a sor beköltöznek a  várban lévő három lakrészbe.

A Bory-vár napjainkban magán  múzeumként működik. Bennünket is az egyik iker lány unokája vezetett végig, bemutatva  a több száz szobrot, festményt, mozaikot, üvegfestményt, az igaz szerelem kápolnáját, a díszkutakat. A százoszlopos udvaron körbefutó folyosón a magyar történelem legjelentősebb alakjai elevenednek meg Álmos vezértől Tinódi Lantos Sebestyénig. Képtárában pedig a művészházaspár saját alkotásai mellett kortárs művészeti gyűjteményük is megtekinthető, közöttük többek között Csók István, Stróbl Alajos és Székely Bertalan alkotásaival.

Fotó: B. Mezei Éva

Mivel a műteremben nem volt fűtés, Bory Jenő egy hatalmas szobor készítése közben megfázott, tüdőgyulladást kapott és 1959 telén hunyt el. 
A második világháború alatt a vár és sok alkotás megsérült.  A kertben látható a toronyban őrködő szovjet katona sírhelye, akit tévedésből saját csapattársai lőttek le. Az itt elszállásolt szovjet parancsnok segített elintézni, hogy a Bory-vár a család tulajdonában maradhasson. 

Folyamatosan zajlik a mesebeli vár, a szobrok felújítása, amely nem egyszerű feladat. A hatalmas, nehéz beton szobrok kiemelése, elszállítása komplikált, bonyolult s egyben igen költséges.
Az előírásoknak megfelelően a Bory-vár csak védettségi igazolvánnyal látogatható.

B. Mezei Éva