Avatar photo
Szerző:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2021.06.02
A Tolna megyei látogatóközpont, amely a Dám Pont nevet viseli, úgy járt, ahogy a pandémia alatt minden ilyen központ: bezárt. Pedig alig nyílt meg a nagyközöség előtt. Végül május elején kinyithatott az ökoturisztikai látogatóközpont, amely a tó partján és az erdő szélén kapott helyet.

A látogatók és a diákok Tamási múltjáról és jelenéről kapnak tájékoztatást, az emeleti Kőrtoronyban megnézhetik azt a kiállítást is, ami vadászati, természeti és néprajzi ismereteket egyaránt felvonultat, nem hagyva ki a kultúrtörténeti elemeket sem.

A látogatók választ kapnak arra, hogy miért dámvad Tamási címerállata, és miért vívták ki az itt élő állatok a trófeáikkal a világ vadászainak figyelmét? Ki volt valójában Vas Gereben, és mit tudhatunk meg róla, amelyet eddig nem tudtunk. Milyen volt az a világ, amikor az Eszterházy család vadászatot rendezett, és amelyre nagyon megválogatták, ki kaphat meghívót.

Fotó: Bódi Ágnes

A legenda szerint az angol lordok is vágytak ide jönni vadászni. Itt a vadászrítusok szabályairól is képet kaphat a látogató.

A nagy vadászatok képei a látogatóközpontban
Fotó: Bódi Ágnes

A kiállításon megismerhetjük a Kapos-Koppány menti sváb menyecskék öltözékét. Szinte mindent elárult a viseletük, honnan jöttek, férjezettek-e vagy hajadonok, és van-e már gyermekük.

A város címerét Würtz Ádám, Munkácsy-díjas grafikusművész alkotta, aki Tamásiban született.

Örményi János, a Tourinform-iroda vezetője
Fotó: Bódi Ágnes

A címerben több évtizeddel ezelőtt a dámvad szarva között még a vörös csillag ragyogott, erre többek között Örményi János, a Tourinform-iroda vezetője hívta fel a figyelmem.

Nem véletlen, hogy a Vadászati Kiállítás egyik helyszíne lesz a dámszarvasról híres Gyulaji Rezervátum, ahol Európa egyik leghíresebb dámvadállománya található, és ahonnan mind a mai napig rekorder trófeák kerülnek elő. A jelenlegi világranglistán az első 50 dámtrófea 60 százalékát teszik ki a magyar dámlapátok.

Az ismeretek alapján az se véletlen, hogy egy kérdőíves kutatás alapján megállapították, hogy új öko- és aktív turisztikai térség kerülhet fel a hazai turizmus térképére, a többnapos aktív feltöltődésre vágyók új felfedezettje lehet Tamási és környéke. A Balatontól mindössze félórányi autóútra fekvő Tolna megyei térség, amely mint önálló ökoturisztikai desztináció kerülhet fel a hazai turizmus térképére.

Porga Ferenc polgármester szerint nem elég egy látogatóközpont, ahol bár órákig elbámészkodhat az ember, mégis kell hozzá valami, ami miatt messzi földről eljötteknek is nyújthatnak szórakozást.

Porga Ferenc polgármester
Fotó: Bódi Ágnes

Aki sportolni vágyik, az részt vehet idegenvezető kíséretével. gyalog- és kerékpártúrákon, a Balatontól mindössze félórás autóútra fekvő település karékpárútjaival a hazai öko- és aktívturizmus egyik fontos szereplőjévé válhat. Híres gyógyfürdőjük is sokan keresik fel.

A város csütörtöki piacnapja is sok vendéget vonz, ahogy Széles András alpolgármester mondja: csütörtökön egy kisváros felölti egy nagyváros kabátját. Ami azt jelenti, hogy ilyenkor rengetegen jönnek akár 30 kilométer messzeségből is, hogy a megszokott piaci kínálaton kívül még helyi termékeket, ruhákat, hímzéseket, párnákat, szőtteseket, a helyi kézművesek termékeiből válogassanak. Többek között itt vásárolhatnak a Szedrem családi vállalkozás termékeiből: leveket,  szörpöket és őrleményeket.

Czink Judit, a Művelődési Központ igazgatója, és Kudari Hedvig, a Dám Pont létesítményfelelőse összefogva dolgoznak azon, hogy minél több programot tudjanak kínálni a Tamásiba látogatóknak. A szervezők dicsekedhetnek is, hiszen 125 programot egy évben kevés város rendez.

Fotó: Tourinform-iroda/Tamási

Kezdjük a legnagyobbal, itt rendezik meg a Trófea Vadgasztronómiai Fesztivált, amelyet június első szombatján a Miklósvári parkerdőben szerveznek.

A Tamási Lovasnapok az augusztus 20-ai rendezvényekhez kapcsolódik, és a pandémia elmúltával már 62. alkalommal rendeznek.

Itt található hazánk egyik legnagyobb, 26 hektáros levendulafarmja, ahol csak a francia levendulával foglalkoznak, és levendula napokat is tartanak, amikor a kíváncsiak közelről is megnézhetik a levendulást.

Ősszel rendezik meg a Tolnai Borok Éjszakáját és a Tamási Szüreti Napokat, amelyeket szintén sokan keresnek fel, a történetek szerint még szekszárdi borászok is megjelennek a jeles eseményen.

Tamási a nyugalom, a csend és a természet városa, folyamatosan fejlődik, és egyre többen keresik fel a látogatók, bízunk abban, hogy hamarosan felkerül a hazai turizmus térképére.