Avatar photo
Szerző:
szeretunkutazni
Megjelenés:
2021.04.01
A koronavírus miatt most nem tanácsos a közösségi játszóterek látogatása, az óvodák, iskolák, állatkertek zárvatartása miatt pedig alig marad lehetőség a szülők előtt arra, hogy a szabadlevegőn kössék le a gyermekeiket. Pedig a kinti játék jótékony hatással van a család minden tagjának fizikai és érzelmi egészségére. Talán ezért is világszerte egyre népszerűbbek az otthoni kerti játszóterek – ezek kialakításához adunk néhány ötletet a téma szakértőjének segítségével.

A digitális távoktatás bevezetése, és ezzel a gyerekek kényszerű lakásfogsága csökkenti a koronavírus terjedésének sebességét, de újfajta kihívásokat ró szülők százezreire. Zárva tartanak az állatkertek, a múzeumok, a játszóházak is, a közösségi játszótereket pedig a kontaktusok számának csökkentése érdekében jó elkerülni.

Pozitív hatás a fizikai és érzelmi egészségére

Ebben az új kihívásokkal teli időszakban érdemes hangsúlyozni, hogy a gyerekekkel akkor tesszük a legjobbat, ha a szabadban játszhatnak. A szabad levegőn történő játék nemcsak nagyszerű móka, de a család minden tagjának fizikai és érzelmi egészségére is kiváló hatással van: az izomzat, az idegrendszer, a keringési rendszer is jelentősen profitál ebből a fajta mozgásból. A szabadban történő játék kiemelt előnye, hogy a motorikus képességeket is fejleszti. Ezen belül alakulnak ki aztán a kis izmokat használó finommotoros, ügyességi mozgások. A finommotorika fejlődése ráadásul voltaképpen a szellemi fejlődés, tanulás záloga.

forrás: wickey.hu

Egyre többen jönnek rá, hogy a kinti játékra tökéletes helyszín lehet a saját telkünk is: világszerte megemelkedett az otthoni kerti játszóterek iránti érdeklődés.

„A világjárvány miatt a korábbiaknál is fontosabb, hogy a gyerekek biztonságos helyen játszhassanak. Ha valaki játszóteret épít a saját kertjében, vírusveszély nélkül tudhatja biztonságban a gyermekeit” – tanácsolta a Wickey nevű kerti játszótereket gyártó német cég szakértője.

Hogyan alakítsunk ki kerti játszóteret?

Ha valaki kerti játszótér létesítésében gondolkodik, számtalan lehetősége van izgalmas és inspiráló tér kialakítására. Az elsődleges szempont, hogy a világ felfedezését csak most kezdő totyogók, az óvodások és a kisiskolások mind a saját életkoruknak megfelelő játékokat kapják.

„Homokozókat életkor és magasságkorlát nélkül szerezhetünk be. A hinták tekintetében a tartószerkezet szintén univerzális, csak a hintaülések megválasztásánál kell ügyelnünk a méretekre. Ma már számos variáció elérhető a bébihintától a hagyományos és testvérüléseken át a fészekhintákig. Az ajánlott életkorokról és méretekről minden esetben a gyártónak kell pontos tájékoztatást adnia” – kezdte a szakértő.

Ma már sokféle komplex kerti játszótér megoldás is elérhető: mászófallal, csúszdával, kisházzal, mászókával kombinált építményeket is válaszhatunk. Sőt, akár saját teraszos játszóházat vagy mászóvárat is beszerezhetünk.

„A játszótér együtteseknél általánosságban elmondható, hogy a legkisebbeknek 90 vagy 120 cm-es magasságú elemeket, míg a nagyobbaknak 150 és 210 cm-es játékokat érdemes választani ahhoz, hogy biztonságos és hosszútávú játékélményt nyújtsanak” – tanácsolta a Wickey munkatársa.

Érdemes odafigyelni a kerti játékok anyagára is. Leginkább a fából készült eszközök telepítése ajánlott, ezen belül is a fenyő és a lucfa híres leginkább a kültéri tartósságáról.

A szakértő hozzátette: a kerti játszóterek telepítésénél fontos szempont, hogy olyan egyenletes felületet válasszunk az udvarban, amely minden irányban legalább 2 méteres távolságban van a nagy tereptárgyaktól, mint például fa vagy kerítés. Kemény talaj esetén érdemes biztonsági szőnyegeket elhelyezni, valamint minden esetben javasolt megfelelően földbe rögzíteni a játékokat.

forrás: wickey.hu

Mászás, edzés és kisházak

A Wickey szakértője arról is beszélt, hogy cégüknél a tavalyi év legkedveltebb termékei a komplett mászóvázak voltak. Az egy vagy több mászófallal ellátott szerkezetek többnyire hintákkal és homokozókkal is rendelkeznek, így még több kalandban lehet részük a játszótéren a gyerekeknek.

A 2021/2022-es szezon slágerei pedig azok a termékek, amelyek fitnesz opciókkal is el vannak látva. A vásárlók többsége úgy tűnik, egyre inkább előtérben részesíti az otthoni, saját kertben történő edzést.

Szintén a szezon érdekessége, hogy jelentősen megnőtt az érdeklődés a kis kerti játszóházak iránt. Így a gyermekeknek egy kis privát tere lehet a kertben, ami fontos szempont a pandémia ideje alatt nekik és a teljes családnak egyaránt.

A Wickey-ről:

A Wickey már több mint 20 éve arra ösztönzi és inspirálja a gyerekeket, hogy saját kalandjaikat éljék át. Ehhez pedig mi is lehetne jobb hely a saját otthonnál? Teljes mértékben elkötelezettek a biztonságos és kreatív kültéri játszótéri játékok és ágyak fejlesztése mellett, hogy a gyermekek képzeletének új, kalandos lendületet adjanak. Termékeiket Németországban gyártják és tesztelik. Kizárólag gondosan válogatott anyagokat használnak, például fenyőt és lucfát, amelyet fenntartható módon termesztenek és szilárd alapot adnak a biztonságos játékhoz. A kreatív tervezésen kívül különös figyelmet fordítanak termékeik biztonságos felépítésére. Ezeken az alapokon az önfeledt játék is teljesen biztonságos élményt jelent. Bővebb információ: https://wickey.hu/