Avatar photo
Szerző:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2021.03.21
Alex Camilleri máltai rendező „Luzzu” című filmjével debütált Málta a Sundance Filmfesztiválon. A Robert Redford alapította nemzetközi Sundance Institute idén januárban – természetesen online megoldásokkal – ünnepelte 40. évfordulóját.

A „Luzzu” az első máltai film, melyet ilyen jelentőségű nemzetközi fesztiválon mutattak be.

A film világpremierje a Sundance-en volt, ahol a főszereplő, Jesmark Scicluna elnyerte a zsűri különdíját. Amint arról a film címe is árulkodik, a „Luzzu” egy máltai halász életét, a tradíció és a megélhetés közötti vívódás témáját boncolgatja.

A neorealista filmdráma Jesmark, a halász körül forog, aki Málta szigetén küzd és mindent kénytelen kockáztatni azzal, hogy belép a feketepiaci halászat világába, hogy feleségét és újszülöttjüket el tudja tartani. A kritikusok az amatőr és profi főszereplők megrendítő alakítását egyformán nagyra értékelték.

A Kino Lorber megszerezte a film észak-amerikai terjesztésének jogát és még ebben az évben bemutatja a nagyközönségnek is a Luzzut.
A forgatás Máltán zajlott, a Screen Malta, a Máltai Filmbizottság és a máltai kormány támogatásával. (Máltai Idegenforgalmi Hivatal | VisitMalta Hungary )

További részletek: https://variety.com/t/luzzu/