Avatar photo
Szerző:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2021.03.21
Aba-Novák Vilmos, a két világháború közötti magyar festészet egyik legfontosabb mestere áll a Magyar Nemzeti Galéria (MNG) március 25-i Múzeum+ estjének középpontjában.

Az évek óta jelentkező múzeumi rendezvénysorozat márciusban ismét az online térben élvezhető; ezúttal a 20. század művészetében merülhetnek el a művészetet kedvelők.

A program március 25-én 18:30-tól ingyenesen érhető el a https://mng.hu/muzeum-aba-novak online felületen – közölte a Nemzeti Galéria.

A Múzeum+ est ezúttal Aba-Novák Vilmos művészetére fókuszál. A festő képei a hétköznapi élet élményeit, érzéseit és dinamizmusát hirdetik, páratlanul játékos, színes és egyedi formában. Egy anekdota szerint, amikor 1937-ben Aba-Novák egyik munkáját bemutatták a párizsi világkiállításon, Pablo Picasso így kiáltott fel: “Ki ez a barbár zseni?” – idézik fel a szervezők.

Aba-Novák Vilmos életéről és műveiről Molnos Péter és Bellák Gábor művészettörténészek beszélgetnek március 25-én, a festő legfontosabb műveit pedig virtuális útvonalon járhatják be a Múzeum+ est résztvevői.

A Múzeum+ esteken a tematikus tárlatvezetések mindig népszerű programok, ez alkalommal is több témából válogathatnak az érdeklődők. A modern idők varázslata című tárlatvezetésen például a 20. századi művészet ikonikus alkotásait élvezhetik a látogatók a kiállítótérben forgatott tárlatvezetés-filmen.

A múzeumi esten az MNG az elmúlt évek egyik legsikeresebb időszaki kiállítását is megidézi, a 2018-as Frida Kahlo-tárlatot egyórás online tárlatvezetéssel bemutatva.

Az online Múzeum+ est programjai – a 60 perces online tárlatvezetés kivételével – ingyenesek.