Avatar photo
Szerző:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2021.03.14

Virtuális tárlatokkal és előadásokkal, online fejtörőkkel, történelmi rejtvényekkel, felfedező sétával és régi hagyományok felelevenítésével emlékeznek Bács-Kiskun megyében az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulójára.

A Kalocsai Múzeumbarátok Köre azzal a javaslattal fordul a kalocsaiakhoz, hogy március 14-én este mindenki gyújtson egy-egy gyertyát az ablakában, ezzel tisztelegve 1848 szellemisége és egyben a 160 évvel ezelőtt élt ősök emléke előtt.

Kalocsa város lakói 1861. március 15-én ugyanis az osztrák önkény elleni tiltakozásul kivilágították ablakaikat. Stulits Antal bíró felhívására, Kalocsa minden házának ablakában gyertyaláng égett 160 évvel ezelőtt. Ezt a hagyományt élesztenék újra idén a szervezet tagjai.

Tavaszi szél vizet áraszt címmel történelmi felfedező sétát szerveztek a Hírös Agóra Kulturális Központ Ifjúsági Otthonának munkatársai Kecskeméten.

A jelentkezőknek a márciusi ifjak 12 pontjához hasonlóan 12 emblematikus helyszínt, az 1848/49-es forradalom és szabadságharc hőseinek, kecskeméti kötődésű alakjainak emlékhelyeit, szobrait, emléktábláit kell felkeresniük adott útmutató szerint, majd megválaszolniuk egy űrlap kérdéseit. A történelmi játékra egyedül és csapatban is lehet nevezni. Részletes leírás az intézmény honlapján, a www.hirosagora.hu-n olvasható.

Legszebb ország hazám! címmel emlékező műsorral készülnek a kecskeméti Katona József Nemzeti Színház művészei. Az előadást március 15-én délelőtt 10 órától a teátrum honlapján és Facebook-oldalán nézhetik meg az érdeklődők.

Online térben hirdetnek eredményt a .Harang voltál, légy a szabadság hirdetője! című rajzpályázatban a Kecskeméti Katona József Múzeum Cifrapalota kiállítóhelyének www.facebook.com/cifrapalota közösségi oldalán március 15-én. A Gábor Áron emléke előtt tisztelgő felhívást az 5-18 éves korosztály részére hirdette meg a múzeum és az Alapítvány a ’48-as Hősökért szervezet azzal a céllal, hogy minél közelebb hozza a fiatalokhoz március 15-e szellemiségét, hagyományát.

Virtuális sétát szervez a Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtár az 1848-49-es forradalom és szabadságharchoz köthető kecskeméti szobrok, emléktáblák, emlékművek és síremlékek gyűjteményével. Az egyes emlékhelyekről rövid leírást is olvashatnak az online barangolók.

A könyvtár munkatársai az 1848-as kecskeméti eseményekre emlékezve virtuális kiállítást is rendeztek korabeli dokumentumokból, forrásokból, az eseményeket feldolgozó szakirodalomból és a forradalom évfordulóin megjelent újságcikkekből.

A gyermekeknek Állj be, Berci, katonának! címmel online játékokkal, rejtvényekkel, versekkel és dalokkal, míg a fiataloknak Nemzet születik címmel online fejtörőkkel és történelmi rejtvényekkel készülnek a nemzeti ünnep alkalmából.