Avatar photo
Szerző:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2021.03.08
Ausztria legnagyobb kórháza, a bécsi AKH a 27. helyen végzett a világ legjobb kórházainak ranglistáján, amelyet a Newsweek és a Statista adott ki. A 200-as toplistához huszönöt ország kétezer klinikáját értékelték. Elismert orvosok, színvonalas ellátás, csúcstechnológia.

A Newsweek amerikai hírmagazin és a Statista adatgyűjtő és -szolgáltató cég harmadik éve állítja össze a világ legjobb kórházainak listáját.

Ez huszonöt ország – köztük az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, Németország, Japán, Dél-Korea, Szingapúr, Belgium, Norvégia, Svédország, Olaszország, Franciaország, Lengyelország és Kanada – kétezer egészségügyi intézményét rangsorolja, amelyek elismert orvosaiknak, a magas színvonalú betegellátásnak és az alkalmazott csúcstechnológiának köszönhetően folyamatosan a világ élvonalában vannak.

A résztvevő országokat az életszínvonal, a várható élettartam, a népesség, a kórházak száma valamint az adatok hozzáférhetősége alapján választják ki.

A rangsor elkészítését neves egészségügyi szakemberekből álló független testület segíti. A lista összeállításakor három adatforrásra támaszkodnak: egészségügyi szakemberek ajánlásaira, betegkérdőívekre és az egészségügyi ellátásokra vonatkozó minőségi indikátorokra.

Az idei ranglista első három helyén amerikai klinikák szerepelnek: a minnesotai Mayo Clinic – Rochester, az ohioi Cleveland Clinic és a bostoni Massachusetts General Hospital. Német nyelvterületről a berlini Charite végzett a legjobb helyen – a hatodik helyet szerezte meg.

Az osztrák kórházak közül a bécsi AKH (Bécsi Általános Kórház) – amely a Bécsi Orvosi Egyetemnek, a MedUni Wiennek és klinikáinak is otthont ad – teljesített a legjobban: a 27. helyen végzett. Ausztria legnagyobb kórházának különböző osztályain évente 77.500 beteget kezelnek és 460.000 ambuláns esetet látnak el, ami 1,2 millió fős járóbeteg-forgalmat jelent.

A 101. és a 200. hely között már nem rangsorolják a kórházakat, ebbe a kategóriába csak „bekerülni” lehet. Az egykori szovjet blokk országai közül ez egyedül a varsói Uniwersyteckie Centrum Kliniczne Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego-nak sikerült.

A ranglista készítői arra is felhívják a figyelmet, hogy csak az azonos országok kórházait lehet és érdemes összehasonlítani egymással, mivel országonként más-más adatforrást használtak a betegkérdőíveknél és a minőségi indikátoroknál.

A rangsor itt érhető el: https://www.newsweek.com/best-hospitals-2021

Képaláírás és copyright: A bécsi AKH és a MedUni Wien bejárata © MedUni Wien / AKH Wien / Houdek