Avatar photo
Szerző:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2021.03.03
Az Elhízás Világnapja alkalmából a Bécsi Orvosi Egyetem és a Bécsi Általános Kórház arra hívja fel a figyelmet, hogy társadalmilag még mindig elfogadott az elhízottak diszkriminációja.

Ráadásul az érintetteket sokszor nem tájékoztatják időben a kezelési lehetőségekről, illetve megnehezítik a hozzáférésüket ezekhez.

Világszerte 2,1 milliárd ember túlsúlyos, közülük 671 millió pedig már elhízottnak számít, mivel testtömegindexük 30 vagy annál magasabb.

Testsúlyuk nemcsak a közérzetüket befolyásolja, de óriási egészségügyi kockázatot is jelent. Az érintettek ugyanis gyakran szenvednek szív- és érrendszeri betegségektől és cukorbetegségtől.

Ezzel párhuzamosan még mindig nagyon gyakori az elhízás stigmatizálása: az érintetteket nem tájékoztatják időben a lehetséges kezelésekről, illetve megnehezítik a hozzáférésüket ezekhez.

Noha létezik gyógyszeres kezelés a testsúly csökkentésére, az osztrák egészségbiztosítás például nem finanszírozza a gyógyszereket, a bariátriai (túlsúlycsökkentő) műtétekhez pedig főorvosi hozzájárulás és számtalan szakvélemény kell.

Noha súlyos elhízás esetén hosszú távon a gyomor-bypass a leghatékonyabb megoldás – a legtöbb beteg tíz évvel a műtét után még mindig alacsonyabb súllyal él, mint előtte –, Ausztriában évente csupán az elhízottak kevesebb mint öt százalékánál végzik el ezt a beavatkozást.

A WHO adatai szerint világszerte évente 2,8 millió ember hal bele az elhízás következményeibe, ráadásul tapasztalatok szerint az elhízottak esetében sokkal súlyosabb például a koronavírus-fertőzés lefolyása is.

Ezek a felismerések világszerte cselekvésre késztették az országokat: Nagy-Britanniában például különböző programokat indítottak az elhízás csökkentésére a lakosság körében, Olaszországban, Németországban, Portugáliában és Hollandiában pedig törvénybe foglalták, hogy az elhízás betegség és az érintetteknek joga van a kezeléshez.

A Bécsi Orvosi Egyetem, a MedUni Wien és a Bécsi Általános Kórház, az AKH szakértői most egy olyan platformot szeretnének életre hívni, amelynek segítségével az érdeklődők pontosan tájékozódhatnának az elhízásról mint betegségről, annak következményeiről és kezelési lehetőségeiről.

Ezért a kórház és az egyetem orvosai az Elhízás Világnapján, 2021. március 4-én, 16 órától „A túlsúly kezelése – a szövődmények megelőzése” címmel online tájékoztatót tartanak a témában. A német nyelvű streamet az alábbi linken lehet követni: www.meduniwien.ac.at/adipositastag

Képaláírás és copyright:

A MedUni Wien és az AKH Wien bejárata © MedUni Wien / AKH Wien / Houdek