Avatar photo
Szerző:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2021.02.25
Több napos aktív élményígéret, ez jellemzi 2021-ben Nógrád megye turizmusát – derül ki az Innotime Hungary Kft. országos online kérdőíves kutatásából.

S bár a megye eddigi fő vonzerejének tartott Hollókő mellett az ipolytarnóci ősmaradványok, a palóc hagyományok és a várromok továbbra is a toplisták élén szerepelnek, a vulkáni tűzben született táj izgalmas geotópjai, az erdei gyalogtúrák és a palóc konyha szorosan felzárkóznak a térség élményígéreteinek versenyében.

Miért szeretik a turisták a Novohrad-Nógrád Geoparkot?

Év elején az Innotime Hungary Kft országos online kérdőíves kutatást készített, hogy feltérképezze, hogyan változott az érdeklődés a Nógrád megye keleti részén található Novohrad-Nógrád Geopark turisztikai kínálata iránt a pandémia hatására. A felmérésben összesen 1037-en vettek részt.

Bár a nemzetközi gyakorlatok azt igazolják, hogy a geoturizmus felértékelődik az utazási motivációk versenyében, ráadásul az UNESCO általi elismerés globális minőségbiztosítási garanciát is jelent, a felmérésben részt vevő válaszadók csupán egyharmada tudta definiálni, mi egy geopark.

Önnek mi jut elsőként eszébe Nógrád megyéről?

– tették fel a kérdést. Ismertségben Hollókő továbbra is verhetetlen. A válaszadók 58%-a rangsorolta első helyre a települést. Második-harmadik helyen a várakat, várromokat (44%), illetve a palóc hagyományokat (38%) említették a kitöltők.

Korosztályonként már árnyaltabb, kinek miért vonzó a térség. Abban minden korosztály egyetért, hogy Hollókőt fel kell keresni, azonban Ipolytarnóc a 26 év alatti korosztály TOP5 listájában már nem szerepel; Mátraverebély-Szentkút pedig csak a 60 év felettiek bakancslistájára került fel. Életkortól függetlenül további vonzerőként említették még Szécsényt és Salgótarjánt (Eresztvénnyel és Salgóbányával).

Egynapos turistából szállóvendégek

A térség a koronavírus járvány előtt nagyrészt egynapos kirándulási helyszín volt. Ez a trend 2021-ben várhatóan megfordul, és a pandémiát követő újranyitás után növekedni fog a hosszú hétvégére érkező vendégek száma.

A felmérés szerint az egy napos programot tervezők száma 38%-ról 24%-ra csökkent, míg a hosszú hétvégés programot tervezők aránya 36%-ról 61%-ra nőtt azok körében, akik már tudják, hová mennek idén pihenni.

A fiatalok egyik kedvelt úticéljává válhat Nógrád

Kiderült, a hosszú hétvégék nógrádi programjai a 18-25 év közötti fiatalok körében a legnépszerűbbek.

A válaszadók több mint fele tervez minimum egy alkalommal két-három napot eltölteni a térségben. Ez a vendégkör azért is fontos a helyi turizmus számára, mivel azokat a szállástípusokat preferálják, amiben a geopark bővelkedik: a falusi turizmus szolgáltatásait a válaszadók 36%-a választaná, a többiek panzióban, vagy szállodában szállnának meg. A 26-40 év közötti korosztály is hasonló rangsort állított fel. 40 év felettiek vendégházak helyett leginkább panziókban pihennének.

40 alatt a gyalogtúrák, 40 felett a várak jelentik a legfőbb vonzerőt

A geoparki területre érkezők többsége (amellett, hogy Hollókő kínálatát a válaszadók 80%-a nem szeretné kihagyni) aktív pihenésre vágyik.

A 18-40 év közöttiek 40%-a kerékpárra is pattanna, de sokkal szívesebben gyalogtúrázik. A 40 év felettiek a várakhoz kapcsolódó programokat, túrákat keresik elsődlegesen (60 év alatt a válaszadók 61%-a, a 60 év felettiek esetében 50%-a). Igény van a szervezett geotúrákra is: a 18-25 év közötti válaszadók 57%-a, a 26-40 év közöttiek 44%-a, a 41-60 év közöttiek 45%-a venne részt idén ilyen programokon, ha a pandémiás helyzet megengedi.

Vonzerő a helyi termék és gasztronómiai kínálat

A legfiatalabb – már önállóan utazó korosztály – számára meghatározó utazási motivációt jelent a helyi adottságok megélése, kipróbálása.

A 25 év alattiak körében rendkívül népszerűek a gasztronómiai programok – a fiatal válaszadók 52%-a utazna a térségbe a palóc gasztrokínálat miatt. De a 26-60 év közöttiek közel felének és a 60 felettiek 39%-ának is kedvére van ez a program, csakúgy mint a helyi alapanyagokat, kézműves termékeket bemutató termelői napok is.

A pandémia miatti bizonytalan helyzet átrendezte, átrendezi az utazási preferenciákat. A turisták a biztonságos kikapcsolódást keresik, ehhez Nógád megye versenyképes adottságokkal bír. Megfelelő marketingtevékenység mellett Nógrád megjelenhet hazánk turisztikai térképén.

(Nagy Júlia ügyvezető – Innotime Hungary Kft)