szeretunkutazni
Szerző:
szeretunkutazni
Megjelenés:
2021.02.22
Székesfehérvár az egyik legősibb városunk, még Géza nagyfejedelem alapította 972-ben. Székesfehérvár az ország központjává, királyi székhellyé, Szent István uralkodása alatt vált. Magától Szent Istvántól kapta Fehérvár a szabad királyi városi címet és az ezzel járó összes kiváltságot. A királyi trónt, de a koronázási ékszereket, a kincstárat és az ország levéltárát is itt helyezték el. Az Országgyűléseknek is Fehérvár adott helyett.

Órajáték Fehérváron

Az órajátékot mindenképpen érdemes megcsodálni, amelynek figurái a magyar történelem királyait ábrázolják. Olyan királyokat láthatunk az órán, akiknek a nevéhez valamilyen legenda fűződik. A királyi alakok először délelőtt tíz órakor jelennek meg zenei kísérettel, majd amikor a fehérvári harangok delet ütnek, akkor a királyi alakok ismét felbukkannak. Ezt követően kettő, négy és hat órakor láthatjuk viszont őket.

Az óra figurái között megtalálható Szent István király és Imre herceg, Szent László király, Szent Erzsébet, Szent Margit, Mátyás király és Beatrix királyné.

Csitáry víz és Csitáry-kút

Székesfehérvár egyik legkedveltebb alkotása, a Rózsaligetben található. Ez nem más, mint a Csitáry – kút, amelynek vize savanyú ízű, mégpedig a szénsavassága miatt. A kút vize nem csak savanyú, de magas ásványi – anyag tartalma miatt igen nagy népszerűségnek örvend nem csak a fehérváriak, hanem a turisták körében is.

A víz közel kétszáz méteres mélységből tör fel. Hogy megőrizzék a kút szépségét, egy erős és szép tetőszerkezet építettek fölé, amelyet négy oszlop tart. A tartóoszlop tetejére egy harangot szereltek, amely óránként egy ismert dallammal szórakoztatja az arra járókat, a kutat csodálókat. Karácsonykor a Csendes éj dallamát hallhatjuk, amelyet a hangulatos Rózsaligetben hallgathatunk meg, ha éppen a téli hónapokban tervezzük a székesfehérvári pihenésünket.

Pe-Ki Lux Apartman Székesfehérvár

A királyok városának tartott Székesfehérvár nagyon sok kulturális, közéleti és gyerekeknek szóló programmal várja az ide látogatókat. A Pe-Ki Lux Apartman a város szélén, egy új lakónegyedben, a Harmatosvölgyben található.

A 2019-ben épült szállás úgy lett kialakítva, hogy ott bárki otthonosan és kellemesen érezze magát. A csendes fürdőszoba zuhannyal, törülközővel, folyékony szappannal, hajszárítóval és okos mosógéppel van ellátva.

A hálórészben klíma, tévé és egy boxspring ágy áll a vendégek rendelkezésére. A nappaliban étkezősarok, klíma, Tv és kényelmes kanapé fogadja a vendégeket. Nyáron, a teraszon, nem csak a napsütést élvezhetjük, hanem a reggeli forró kávénkat is.