Avatar photo
Szerző:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2021.02.20
Az osztrák főváros is egyike annak a hét európai városnak, amely 2050-re karbonsemlegessé szeretné tenni a távfűtési és -hűtési rendszerét, hogy ezzel is közelebb kerülhessen klímavédelmi vállalásainak megvalósításához.

A Decarb City Pipes 2050 európai uniós program keretében a városok megoldási javaslatokat és ütemtervet dolgoznak ki arra, miként lehet a jellemzően földgázalapú távhőellátást megújuló energiaforrásokra átállítani.

Az Európai Unióban nagyjából a teljes energiafogyasztás felét, Bécsben több mint egyharmadát teszi ki az épületek fűtésére és hűtésére felhasznált energia.

Ha tartósan csökkenteni akarják az üvegházhatású gázok kibocsátását, akkor ez az a terület, ahol jelentős eredményeket érhetnek el, ha földgáz helyett megújulú energiahordozókra állnak át a távfűtés és -hűtésben.

Azonban hiába az elszántság, a városok gyakran nem rendelkeznek az ehhez szükséges erőforrásokkal és kapacitásokkal.

Ezt a problémát kívánja áthidalni a Decarb City Pipes 2050 elnevezésű hároméves uniós projekt, amely a Horizon 2020 keretében valósul meg.

A 2023 augusztusáig tartó programban hét európai város – Bécs, Bilbao, Pozsony, Dublin, München, Rotterdam és Winterthur – vesz részt. A városok egymással szoros együttműködésben és az energiaszolgáltatóik aktív részvételével megoldási lehetőségeket és ütemtervet dolgoznak ki arra, miként lehet a városi távhőellátásban a földgázt megújuló energiahordozókra cserélni.

Az így megszerzett tudást később a többi európai városnak is a rendelkezésére bocsátják.

A kezdőket és a terület éllovasait egyaránt tömörítő csapatot egy szakértői csoport támogatja, amelyben az európai energiapolitika nagyágyúi is részt vesznek.

„A károsanyagkibocsátás-mentes energiarendszerekhez már adott a technológia. A kérdés most az, hogy miként gyorsítsuk fel a megvalósítást és csökkentsük a költségeket.

Nagy megtiszteltetés számomra, hogy segíthetek ezeknek a városoknak néhány nagyszerű megoldás kidolgozásában” – vélekedik a szakértői bizottság egyik tagja, Kees van der Leun, a Guidehouse tanácsadó cég igazgatója a projektről.

A program a bécsi Urban Innovation Vienna GmbH vezetésével valósul meg.