Avatar photo
Szerző:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2021.02.13
Egy egészalakos Munkácsy-szobrot, valamint a festőgéniusz két híres alkotására utaló köztéri művet helyeznek ki 2022 első felében a jelenleg is épülő Munkácsy-negyedben Békéscsabán.

Az alkotásokról Szarvas Péter polgármester döntött veszélyhelyzet idején a városi közgyűlés feladat- és hatáskörében eljárva.

Eszerint Munkácsy Mihály szobrát Boros Péter 7 millió forintért, az Ásító inast Miklya Gábor 10 millió forintért, a Rőzsehordó nőt pedig Prisztavok Tibor 10 millió forintért készítheti el. A tervek szerint mindegyik szobor bronzból készül majd.

Boros Péter szobra 1:1 méretarányú lesz, a Munkácsy Mihály Múzeumnál kap helyet; emiatt elképzelhető, hogy az ott lévő mellszobrot, amit 1958-ban Borsos Miklós szobrászművész alkotott, áthelyezik a kulturális negyed másik helyszínére.

A szobrokról az első pályázati kiírás 2018-ban jelent meg, a felhívásra 34 alkotás érkezett. A városi közgyűlés a tervpályázatokat eredménytelenné nyilvánította.

Ezt követően egy meghívásos pályázatot írtak ki, abban békéscsabai és a városhoz kötődő művészeket kértek fel, hogy nyújtsanak be pályaművet: Boros Pétert, Kotormán Norbertet, Prisztavok Tibort és Miklya Gábort. Hárman éltek a lehetőséggel, összesen kilenc munka futott be.

A helyi munkacsoport év elején szemlézte a pályaműveket, és azokat – jogszabályi kötelezettségnek eleget téve – a Magyar Alkotóművészeti Nonprofit Kft. szakértőihez küldték el.

A festőgéniuszhoz kötődő szobrok kihelyezésére bruttó 48 millió forintot kapott a békési megyeszékhely, így elképzelhető, hogy egy további alkotást is kihelyeznek, vélhetően a megújuló Urszinyi-Beliczey-kúria környékén. Eredetileg hat helyszínen terveztek szobrot állítani.

A békéscsabai Munkácsy-negyedet a pécsi Zsolnay-negyed mintájára tervezik kialakítani.

Középpontja a legtöbb eredeti festménnyel rendelkező Munkácsy Múzeum lesz, de ennek keretében építik meg a Békéscsabai Napsugár Bábszínház új épületét, felújítják a Munkácsy Emlékházat, az Ursziny-Beliczey-kúriát és három hidat. A munkálatok több helyszínen jelenleg is folynak.

A Modern Városok Program részeként eredetileg hárommilliárd forintot szántak rá, de tavaly év végén kormányhatározat született arról, hogy 2022-ben további egymilliárd forintot kap az önkormányzat a projektre.