Avatar photo
Szerző:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2021.02.08
Kísérleti projektet indított az osztrák főváros a bécsi cégek alkalmazottainak és családtagjaiknak otthoni koronavírus-tesztelésre.

Összesen 60.000 ember heti kétszer ingyenes gargalizálós tesztet végezhet el. A procedúra laptop vagy telefon előtt történik, az online azonosítást követően a mintavételt is rögzíteni kell. Az eredmény 24 órán belül megérkezik.

„Mindenki gargalizál” néven indított új kíséleti projektet az osztrák főváros és a Bécsi Gazdasági Kamara a koronavírus-tesztelés kibővítésére.

A bécsi cégek alkalmazottai, az egészségügyben és a szociális szférában dolgozók, valamint a családtagjaik – összesen hatvanezer ember – kaphatnak első körben lehetőséget, hogy gargalizálós módszerrel történő PCR-tesztet végezzenek otthon.

A tesztelés a résztvevők számára ingyenes, maga a mintavétel pedig nagyon egyszerűen elvégezhető.

A folyamathoz laptop vagy okostelefon szükséges. Először egy online azonosítás történik, ahol a tesztet végző személynek a kamerához tartva meg kell mutatnia személyi igazolványát vagy útlevelét.

A mintavétel elvégzéséhez, amit szintén dokumentálni kell, egy videó és egy webes applikáció nyújt segítséget.

A folyamat rögzítésével biztosan meg lehet állapítani, hogy ki az, aki a mintát adta. Ez a személy így jogosult például fodrászhoz menni, ami az új osztrák szabályozások szerint már csak egy 48 óránál nem régebbi negatív Covid-teszttel lehetséges.

A levett mintát összegyűjtik és postán küldik el a laborokba. Az eredmény 24 órán belül digitális formában érkezik meg.

A kísérleti projekt első hetében 5.590 mintából öt lett pozitív, ami 0,09 százalékos pozitivitási rátának felel meg.

A gargalizálós PCR-teszt ára darabonként 8 euró, melynek költségét a járványügyi törvények értelmében a szövetségi kormány fedezi.

A programot a Bécsi Kríziskezelő Stáb (a városi Operatív Törzs) felügyeli, ők döntenek majd a célcsoportok esetleges kibővítéséről is.

Aki PCR-teszt helyett inkább gyorstesztet csináltatna, ezt mától ingyenesen megteheti 79 bécsi patikában, előre egyeztetett időpontban.

Emellett maradnak a tesztutcák és a mobil orvosi rendelők is. Utóbbiakban a felső légúti tüneteket mutató bécsieket tesztelik, hogy koronavírusosak-e vagy csak egyszerűen megfáztak.

A széles körű tesztelési lehetőségek célja egy újabb lezárás elkerülése; ez ugyanis körülbelül 2,1 milliárd euró veszteséget és 30.000 munkahely elvesztését jelentené az osztrák főváros számára.

Képaláírás és copyright:

Gargalizálós PCR-teszt © PID/Jobst