Avatar photo
Szerző:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2021.02.02

Az ágazatban a támogatások ellenére egyre nagyobb az elégedetlenség az október 30. óta érvényben lévő hatósági bezárás miatt, s egyre több étterem tulajdonosa buzdít a szabályok áthágására.

Jóllehet a vendéglátóhelyek elvitelre kiszolgálhatnak vagy házhoz szállítást is vállalhatnak, Jean Castex miniszterelnök szerint február közepe előtt nem várható a jelenlegi korlátozások enyhítése, miután a járvány terjedése szempontjából a közös étkezést a kormány kiemelt kockázatnak tekinti.

Az elmúlt héten országszerte több étterem is a megnyitás mellett döntött, az internetre is feltöltöttek felvételeket arról, hogy az asztaloknál fogadják a vendégeket, mint ahogy az, január 27-én a dél-franciaországi Nizzában történt egy vendéglátóhelyen.

Párizsban csütörtökön és pénteken 24 illegálisan megnyílt vendéglátóhelyet büntetett meg a párizsi prefektúra.

A gazdasági tárca jelezte, hogy nemcsak az éttermeket fogják ellenőrizni, hanem azt is, hogy egy üzletben 10 négyzetméterenként nem lehet több egy vásárlónál.

A szabályszegőknek először pénzbüntetésre, majd hatósági bezárásra kell számítaniuk.

A gazdasági miniszter szerint az illegálisan megnyitó éttermek esetében egyelőre elszigetelt jelenségről van szó, de nem szeretné “ha elterjedne és szokássá válna a tiltás megsértése”. Arra hívta fel a figyelmet, hogy valójában “nem tiltásról van szó, hanem egy olyan kollektív szabályról, amely szavatolja valamennyiünk egészségét”.

A tárcavezető szerint a délután 6 órakor kezdődő éjszakai kijárási tilalomnak “vannak eredményei”, s miközben az általános karantén a kereskedelem és az iskolák bezárásával havi 15 milliárd euróba kerül az államnak, addig a kijárási tilalom csak 6 milliárd euróba. A 9 milliárd eurós különbözetből “kórházakat, bölcsődéket, iskolákat, egyetemeket lehet felújítani” Bruno Le Maire szerint.

Franciaországban a kényszerszabadságra küldött dolgozók teljes fizetésüket megkapják a hatósági zárlat idején, a vállalkozóknak, így az étterem tulajdonosainak pedig vagy havi 10 ezer eurós kártérítést vagy pedig a 2019-es forgalmuk 20 százalékának megfelelő összegű támogatást utal havonta az állam, ez utóbbi felső határa havi 200 ezer euró.(MTI)