Szerző:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2021.01.23
Moszkvában péntektől ismét megnyitották a múzeumokat és a könyvtárakat, valamint a gyermek szabadidőközpontokat, a színházak, mozik és koncerttermek engedélyezett kihasználtságát pedig 25-ről 50 százalékra emelik.

Ezt Szergej Szobjanyin, az orosz főváros polgármestere a csütörtöki blogjában közölte. A napköziotthonokat, gyerekmegőrzőket, gyereksarkokat, sportiskolákat és hasonló létesítményeket szintén csak félig szabad feltölteni, mint ahogy a múzeumok, könyvtárak, előadótermek kapacitását is csak félig lehet kihasználni.

Hasonló a helyzet a tömeges sport- és reklámrendezvényeknek otthont adó létesítményekkel.

A fővárosi vállalatoknak alkalmazottjaik 30 százalékát továbbra is távmunkában kell foglalkoztatniuk a járványhelyzet jelentős javulásáig. Megmarad a vendéglátóipari létesítmények és szórakozóhelyek 23 órai zárásra vonatkozó korlátozás is.

Ugyancsak érvényben marad az a rendelkezés, hogy a 65 évnél idősebbek és a krónikus betegek maradjanak otthon.

Ha azonban az ehhez a kategóriához tartozó lakosok már megkapták a védőoltást, ismét igénybe vehetik majd a tömegközlekedést, az erre a célra is használható társadalombiztosítási kártyájuk blokkolását feloldja a moszkvai önkormányzat.

Kirill Dmitrijev az oroszországi oltóanyagok fejlesztését finanszírozó Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap (RFPI) vezérigazgatója a Rosszija 24 hírtelevíziónak nyilatkozva közölte, hogy “egészen hamarosan” megkezdődik a Szputnyik V vakcina Magyarországra szállítása. Mint mondta, kisebb tételek már februárban Budapestre érkezhetnek.

A csütörtökön közzétett hivatalos adatok szerint Oroszországban a járvány kezdete óta több mint 98 millió, az elmúlt napon pedig mintegy 410 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Új koronavírusos fertőzés gyanújával 634 201 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt. (MTI)