Avatar photo
Szerző:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2021.01.18
A légitársaság jelenleg heti háromszor üzemel Boeing 787-es Dreamlinerrel Budapest és Doha között. Világviszonylatban a légitársaság több mint heti 800 járatot teljesít és 110 úticélra szállítja utasait Dohából.

A Qatar Airways 2021. január 17-én ünnepelte, hogy pontosan 10 éve érkezett meg az első menetrend szerinti járata Dohából Budapestre.

2011-ben a Budapest Airport vízsugaras köszöntéssel üdvözölte a leszálló Airbus A320 gépet, amelynek fedélzetén tartózkodott a légitársaság vezérigazgatója, Akbar Al Baker is.

Fotó: Csemniczky Kristóf

A járat a 23. európai desztináció, világviszonylatban pedig a 97. úticél volt a Qatar Airways teljes hálózatában.

Akkoriban heti 4 járattal üzemelt a légitársaság (még bukaresti megállóval) a magyar és a katari főváros között, gyorsabb útvonalat biztosítva a magyar utazóknak a Perzsa-öböl, illetve Ázsia, és a Csendes-óceáni térség eléréséhez.

Napjainkban, a pandémia időszakában is heti háromszor működtet járatot a Qatar Airways Dohába, ráadásul a modern Boeing 787-es Dreamliner gépekkel.

A légitársaság az elmúlt 10 évben számos nemzetközi és hazai díjat nyert. Többek között például a Magyar Utazási Irodák Szövetsége a tag utazási irodák szavazata alapján a „Legjobb légitársaság” díjával jutalmazta.

A Qatar Airways magyarországi country menedzsere, Martin Zdarek így nyilatkozott: „Budapest továbbra is kulcsfontosságú piac számunkra, és köszönjük utasainknak, akik minket választottak, és azoknak a partnereknek, akik támogattak minket az elmúlt 10 évben. Örülünk, hogy továbbra is megtisztelnek minket bizalmukkal és részesei lehetünk utazási élményeiknek.”

A COVID-19 járvány során Katar állam nemzeti fuvarozójának fő célkitűzése az volt, hogy az embereknek segítsen hazajutni a világ bármely pontjáról. Ennek következtében a járvány kezdete óta a fuvarozó több mint 3,1 millió utast szállított haza, és szoros együttműködésben dolgozott a világ kormányaival, cégeivel.

Több mint 470 charter – és extra menetrend szerinti járatok beiktatásával, a legfrissebb IATA-adatok szerint, az egyik legnagyobb nemzetközi fuvarozóvá vált.

A járvány kezdete óta a Qatar Airways a legfejlettebb biztonsági és higiéniai intézkedéseket hajtotta végre, ideértve a személyzeti védőfelszerelés (PPE) biztosítását a légiutas-kísérő személyzet számára és ingyenes védőfelszerelést az utasok számára.

Ezenkívül a fokozott higiéniai intézkedések mellett a légitársaság volt az első nemzetközi fuvarozó, amely a Katari Légügyi Szolgálat által működtetett Honeywell ultraibolya (UV) kabinrendszert telepítette, tovább fejlesztve higiéniai fedélzeti intézkedéseit.

Ezeknek a biztonsági lépéseknek az elismeréseként a Qatar Airways elérte a Gyémánt fokozatot az Airline Passenger Experience Association (APEX) Health Safety Powered by SimpliFlying auditján.

Menetrend jelenleg:

Hétfő – Szerda – Péntek:

Doha (DOH) – Budapest (BUD), QR199, indul 08:25, érkezik 12:10

Budapest (BUD) – Doha (DOH), QR200, indul 15:45, érkezik 22:55

A Qatar Airways-ről:

A többszörösen díjazott légitársaságot, a Qatar Airways-t a Skytrax nemzetközi légi közlekedési besorolási szervezet a 2019. évi díjkiosztón „A világ legjobb légitársaságának” minősítette.

A légi cég ugyancsak elnyerte a „Közel-Kelet legjobb légitársasága”, „A világ legjobb üzleti osztálya” és „Legjobb üzleti osztályú ülés” díjakat, utóbbi díjjal elismerve a Qsuite üzleti osztály által nyújtott páratlan komfortot és élményt.

A Qatar Airways az egyetlen légitársaság, amely öt alkalommal elnyerte az áhított „Az év Skytrax légitársasága” címet, amelyet a légi közlekedés kiválóságának csúcsaként ismernek el.

A Hamad Nemzetközi Repülőtér (HIA), a légitársaság otthona és központja, a közelmúltban a SKYTRAX World Airport Awards 2020 díjjal a világ 3. legjobb repülőtere közé került a világ 550 repülőtere között.

Ezzel 2019-es negyedik helyről egy helyet javítva jutott fel a dobogó legalsó fokára. Ezenkívül a HIA-t hatodik éve a „Közel-Kelet legjobb repülőterének” választották.

A Qsuite, a Qatar Airways szabadalmaztatott terméke, az iparág első üzleti osztályú franciaágya, illetve az ülések szembefordíthatósága a térelválasztó panelek elhúzásával lehetővé teszik a szomszédos üléseken utazók számára, hogy saját privát szobát hozzanak létre, amely az első ilyen típusú az iparban.

A Qatar Airways volt az első öböl-menti fuvarozó, aki csatlakozott a oneworld globális légitársaság-szövetséghez, és lehetővé tette utasainak, hogy több mint 160 ország több mint 1000 repülőteréből profitáljanak, napi 1450 indulással.

A Qatar Airways büszkén támogatja számos olyan izgalmas nemzetközi és helyi kezdeményezéseket, amelyek célja a globális közösség gazdagítása. A Qatar Airways, a FIFA hivatalos partnere, számos legfelsőbb szintű sportesemény hivatalos támogatója, köztük a FIFA Katar 2022 TM világbajnokságának is.

A Qatar Airways Cargo, a világ egyik vezető nemzetközi légi árufuvarozója világszínvonalú dohai csomópontján keresztül világszerte több mint 60 teherszállító célállomást szolgál ki, emellett a személyszállító repülőgépek gyomrában lévő rakományokat egy átfogó globális hálózatba szállítja.

A Qatar Airways teherflottája 2 db Boeing 747-8, 21 db Boeing 777 és 4 db Airbus A330 teherszállítót tartalmaz.

A Qatar Executive a Qatar Airways Group magánrepülőgép-charter részlege. A luxusrepülőgép-szolgáltatások világszerte bérelhetők az üzemeltető teljes tulajdonú üzleti sugárhajtású flottájának fedélzetén.

A Qatar Executive a Gulfstream G700, a világ első kereskedelmi szolgáltatója a Gulfstream G500-nak és világszerte a G650ER legnagyobb kereskedelmi szolgáltatója.

A Qatar Executive szolgáltatási portfóliója magában foglalja a repülőgép-kezelést, a karbantartást és a vezetékes szolgáltatói szolgáltatásokat is