Avatar photo
Szerző:
Máté Koczka
Megjelenés:
2021.01.14
Télen népszerűek azok az úticélok mint Dubaj, ahol ilyenkor is strandidő várja az utazókat. Mondanunk sem kell, hogy a koronavírus miatt csupán az emberek töredéke ül repülőre, viszont így is akadnak olyan magyarok, akik télből a nyárba menekülve pihenik ki a fáradalmakat.

Az egyik olvasónk, István is így tett. Ő éppen az Egyesült Arab Emírségekben, pontosabban Dubajban tartózkodik. De milyen az élet ott turistaszemmel 2021 januárjában? Erről kérdeztük.

Mennyire könnyű a beutazás most Dubajba?

Az indulás előtt 96 órán belüli negatív PCR tesztre van szükség ahhoz, hogy repülőre szálljunk Dubaj felé. Magyar állampolgároknak továbbra sincs szükségük vízumra, csupán egy minimum 6 hónapnál tovább érvényes útlevelet kell bemutatni.

Változott valami a repülés során?

Maszkot kell hordani, de ezen kívül semmi különös változás nincsen.

Mi vár az utasra érkezéskor?

Megérkezéskor újabb PCR tesztet kell készíteni, aminek az eredményéig (max 24 óra) nem lehet elhagyni a szállodai szobát. Ha valaki taxit használna, számítson rá, hogy a kisebbekben csak 2 fő utazhat, a nagyobbakat pedig 4 főre korlátozták.

Mi a helyzet a szállodákkal és az éttermekkel?

A szállodák többsége nyitva tart. A hotelek szolgáltatásait is lehet használni, az edzőterem és a medence is látogatható. Egyes helyeken kötelező a maszkviselés a szálloda területén, de nem mindenütt. Minden étterem működik. Étkezés közben nem kell maszkot viselni, az asztalok között plexi elválasztó van a legtöbb esetben. A pincérek maszkban dolgoznak, kézfertőtlenítő mindenhol van. Érdekes, hogy étlapot nem adnak, QR-kód van minden asztalon, azt a telefonoddal le tudod olvasni és ott jön elő az étlap. A szállodai reggelinél annyi a különbség, hogy nem svédasztalos, hanem felszolgálók tálalnak.

Turistaként milyen programlehetőségei vannak a COVID-19 alatt a Dubajba látogatóknak?

A klasszikus turistaprogramok most is működnek, látogathatók az attrakciók. Annyi különbséggel, hogy például a hajókirándulásokon végig maszkot kell viselni. A víziparkok is nyitva vannak, ott viszont a vendégek nem, csak a személyzet használ maszkot. Mindenhol matricákat látni, hogy tartsuk a távolságot, de nincs sok vendég a nagy meleg miatt, így ezzel nincs gond. Hasonló a helyzet a plázákban és a bevásárlóközpontokban is: azok létszámkorláttal látogathatóak, de még senkit sem láttam, akit kiküldtek volna egy üzletből, nincsenek sokan.

Mi vár majd rád a hazautazáskor?

Jelen helyzet szerint Magyarországra visszautazáskor nem kell koronavírus tesztet készíttetni. Viszont turista út esetén hazaérkezéskor 10 nap karantén vár az utasokra, amely kiváltható 2 negatív teszttel (így kb. 5 nap lesz a karantén). Ha hitelt érdemlően bizonyítja, hogy fél éven belül átesett a Covid 19-en (pozitív PCR teszt), akkor mentesül a karantén kötelezettség alól. Üzleti utazókra ez nem vonatkozik, ők hazaérkezéskor mentesülnek a karantén kötelezettség alól.

Az interjúban megjelent információk a 2021. január 14-i helyzetet tükrözik és folyamatosan változhatnak.