Avatar photo
Szerző:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2021.01.14

A koronavírus-járvány miatt ajánlott távolságra figyelmeztető riasztóval szeretné felszerelni franciaországi munkatársait az Essity háztartási papírárukat gyártó és forgalmazó svéd vállalat. A kezdeményezés ellen tiltakozásukat fejezték ki szerdán a szakszervezetek.

A CFDT szerint a dolgozóknak egy olyan nyakláncot kellene viselniük, amely a biztonsági távolságtartás megsértése esetén 85 decibel hangot bocsát ki.

Ez körülbelül egy fűnyíró zajának felel meg. Christine Duguet szakszervezeti vezető szerint az alapgondolat a dolgozók fegyelmezése annak érdekében, hogy betartsák az egészségügyi előírásokat.
Karl Stoltz, a cég svédországi szóvivője az AFP francia hírügynökségnek elmondta: a rendszert egyelőre csak tesztelni fogják Franciaországban.

Az Essity franciaországi üzemében a szakszervezetek szerint eddig egyetlen fertőződés sem történt a dolgozók között, Christine Duguet ezért az egyéni szabadságjogok megsértésének tartja a nyaklánc ötletét, amelyből szerinte a dolgozók nem kérnek.

“Ezek a berendezések a kukában fogják végezni vagy az öltözőszekrényekben maradnak, ez akkora egy nagy hülyeség!” – mondta a szakszervezeti vezető.

A Franciaországban 2500 főt foglalkoztató svéd cég franciaországi vezetősége egyelőre ragaszkodik az ötlethez, amely “a munkatársak biztonságát erősítené”.

“A berendezésben nincsen GPS és nem rögzít személyes adatokat” – hangsúlyozta a vezetőség, amely azt is jelezte, hogy a mosdókban, a menzán és az orvosi rendelőben nem fog működni.

“Ezzel a rendszerrel, a telep Covid-19-referense gyorsabban és hatékonyabban tudja majd riasztani a potenciális kontaktszemélyeket” – érvelt az Essity.

A szakszervezetek szerint azonban a dolgozóknak már elegük van az egészségügyi válságból, és felháborítja őket egy ilyen intézkedés.

“Mi azt gondoljuk, hogy a járvány után is használni fogják ezt a berendezést a biztonságra, és attól tartunk, hogy rossz vége lesz” – mondta Christine Duguet.

Az Essity szavatolja, hogy a berendezés működési feltételeit a dolgozók képviseleti szerveivel együtt határozza meg a vezetőség, amely a jövő héten véglegesíti a projektet. (MTI)