Bódi Ágnes
Szerző:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2021.01.14

A szlovák-magyar határon átnyúló Interreg program vezető partnere a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság, partnere a szlovákiai Karva község önkormányzata, együtt 992 ezer eurót költhetnek el az északnyugat-délkeleti idegenforgalmi tengely erősítésére.

A BNPI kezelésében lévő Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Terület elsősorban a miocén korú, 17 millió éves ősvilág folyóparti, mozaikos vizes élőhelyekkel tarkított élővilágának összegző rekonstruálását és színesebb bemutatását, Karva pedig a mai folyóparti élővilág interpretációját valósítja meg a fejlesztésben.

Karvát és Ipolytarnócot egy mobilapplikáción is elérhető kerékpáros útvonallal kötik össze, amely illeszkedik az Eurovelo6 útvonal szlovák szakaszához.

Ipolytarnócon az akadálymentesítési szempontokat is figyelembe vevő fejlesztés legfőbb célja az Ősvilági Pompeji világhírű nyomfosszíliáinak megőrző felmérése.

A projektelem az 1900-ban elkezdődött lábnyomos homokkő feltárások ősfelszínének hiánypótló, nagy pontosságú, háromdimenziós lézerszkennelésére és a gerinces állatfajokban gazdag, egzotikus ősvilág legújabb palaeontológiai felfedezéseinek háromnyelvű (magyar-szlovák-angol) tudományos-rekonstrukciós bemutatására koncentrál a geológiai tanösvény második védőcsarnokának térségében.

A beruházást 2022 novemberére fejezik be.