Szerző:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2021.01.08
A SUNx Malta 2021 áprilisában ad otthont az első klímabarát ifjúsági turisztikai találkozónak.

Az „Strong Earth Youth Summit” (SEYS) találkozón zajló előadások, műhelymunkák és egyéb oktatási jellegű programok célja, hogy a jövőbeli tiszta és „zöld” idegenforgalmi ágazat fontosságát erősítse a járványt követően, a 2030-as fenntartható fejlődési célokkal és a 2050-es párizsi megállapodással összhangban.

Az április 29-én megrendezendő virtuális esemény a kanadai Thompson Okanagan Tourism Association (TOTA), a Máltai Turisztikai Tanulmányok Intézete (ITS); és a Mekong Turisztikai Koordinációs Iroda (MTCO) együttműködésében valósul meg.

Az eseményeket három központban rendezik: Mekongban, Máltán és a kanadai Brit Kolumbiában.

A SEYS a klímabarát utazásról (CFT) szóló figyelem felkeltésére és a turisztikai jövő változásainak ösztönzésére összpontosít.

Célja a turisztikai ipar újraindításával együtt az éghajlattal kapcsolatos problémák tudatosítása, a figyelem felkeltése, valamint az oktatás révén az ifjúság elkötelezettségének és aktivitásának megerősítése.

Az ifjúsági találkozó meghirdetésekor Geoffrey Lipman professzor, a SUNx Malta elnöke elmondta: „Ez nem csak egy a sok utazási és turisztikai találkozó közül. A SEYS programot a holnap vezetői számára a holnap vezetői tervezték – 30 ország azon 45 hallgatója, akik az ITS Malta első klímabarát idegenforgalmi szakdiploma megszerzésén dolgoznak.

Megbíztuk őket egy esemény létrehozásával, amely értelmes és vonzó lenne a „Greta Thunberg tömeg” számára.

A SEYS meghatározza a világjárvány utáni zöld és tiszta turisztikai szektor fő kérdéseit.

Diákjaink gyors és szórakoztató programot állítanak össze olyan előadókkal, akik magával ragadják a globális ifjúsági vezetők közönségét.”

A csúcstalálkozón virtuális túrákat, interaktív műhelyfoglalkozásokat, szemináriumokat, kihívásokat, előadásokat, hálózatépítést, valamint kérdés-felelet szekciókat, és a máltai ITS Klímabarát Turisztikai Diplomájáról, valamint a Klímabarát Turisztikai Regiszterről szóló tájékoztatót is tartanak.

A programot a hallgatók tervezték az ITS Malta első Klímabarát Idegenforgalmi Szakképzésének keretében.

A SEYS Lipman közeli barátja, a néhai Maurice Strong elképzelésének és közreműködésének tiszteletére róla nevezte el a találkozót.

Strong fél évszázadon át az ENSZ Fenntartható Fejlődés és Éghajlat-keretrendszerének megalkotója volt, és ihletet adott a SUNx Málta és annak klímabarát utazási rendszere számára.

“A SEYS lesz az első tanúbizonyság Maurice Strong, a bolygó bajnoka örökségéről, aki már 50 évvel ezelőtt figyelmeztetett az éghajlatválságra, és élete hátralévő részében a problémára adott válasz érdekében az ENSZ keretrendszerének kialakításán dolgozott ” – mondja Lipman.

A SEYS emellett elindítja az Strong díjakat, hogy ösztönözze a diákokat a klímabarát utazás területén az áttörő innovációk megalkotására, a Les Roches Vendéglátóipari Iskolával együttműködésben. A programmal kapcsolatos további információk a www.thesunprogram.com érhetők el. (Máltai Idegenforgalmi Hivatal | VisitMalta Hungary)