Avatar photo
Szerző:
szeretunkutazni
Megjelenés:
2021.01.07

15 napra szükségállapotot hirdettek Washington DC-ben, miután szerdán tüntetők nyomultak be a Capitoliumba. A zavargásokban négyen meghaltak, a rendőrök közül 14-en sérültek meg.

Történelmi események zajlanak Washingtonban, ahol szerda délután a Donald Trump-párti tüntetők betörtek az amerikai törvényhozás épületébe, a Capitoliumba, hogy megzavarják a kongresszus két házának együttes ülésén a tagállamokból érkező elektori szavazatok hivatalos megszámlálását.

A roham átmenetileg megakadályozta a demokrata Joe Biden elnökválasztási győzelmének kongresszusi ratifikálását, de a biztonsági erők végül kiszorították az ostromlókat.

Az épületben több száz, zászlókkal, maszkokkal vagy fejdíszekkel felszerelt tüntető dulakodott a biztonsági személyzet tagjaival, az ülésteremben pedig még fegyverek is előkerültek.

Az eddigi jelentések szerint négy ember életét követelték a zavargások, a rendőrök közül pedig legkevesebb 14-en sérültek meg.

Ötvenkét embert vettek őrizetbe az eseményekkel kapcsolatban, harmincat pedig az elrendelt, este 6 órai kijárási tilalom megsértése miatt.

A város polgármestere 15 napra veszélyhelyzetet hirdetett.

Donald Trump nyugalomra intette híveit, de az erőszak szításának a gyanúja miatt a Facebook felfüggesztette, a Twitter zárolta a fiókját.