Avatar photo
Szerző:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2020.12.23
Nem terveznek elbocsátásokat a koronavírus-járvány teremtette vészhelyzetben, amely a pápai állam kasszáiban is jelentős hiányt okozott - mondta Ferenc pápa hétfőn, amikor Vatikánváros világi dolgozóit fogadta.

Ugyanakkor fertőzéses tünetekkel kórházba szállították a pápa egyik legközelebbi munkatársát.

Konrad Krajewski bíborost tüdőgyulladással kezelik a Vatikántól nem messzi Gemelli-kórházban. Az 56 éves lengyel érsek Ferenc pápa egyik legközelebbi munkatársának számít: a pápai alamizsna hivatalt vezeti, amely a szegényeket segíti.

Ferenc pápa a koronavírus-járvány okozta egészségügyi-gazdasági válságról beszélt a Vatikánváros világi dolgozóinak és családjuknak tartott hagyományos karácsony előtti audiencián. A pápa kijelentette, hogy “senkinek sem kell elhagynia munkahelyét, senkit sem teszünk utcára”.

Vatikánvárosban mintegy 4800 egyházi és világi személy dolgozik. Utóbbiak száma meghaladja a háromezret: köztük vannak a vatikáni hivatalok dolgozói, a Szent Péter-bazilika és a Vatikáni Múzeum őrei, a Vatikáni Rádió, a pápai posta, gyógyszertár és számos más hivatal, valamint szolgáltatás munkatársai.

A bérkifizetések egyik fő forrásának a Vatikáni Múzeum bevételei számítanak, amelyektől az idén majdnem teljesen elestek a múzeum március és június közötti, majd novembertől ismét bevezetett bezárása miatt. Olasz gazdasági napilapok 53 millió euróra számolták Vatikán Állam idei bevételkiesését, a jövő évit pedig 135 millió euróra teszik.

Ferenc pápa a kúrián dolgozó bíborosokat is fogadta. Évértékelő beszédében azt mondta, hogy az idei karácsony a pandémia, az egészségügyi, gazdasági, társadalmi és egyházban is tapasztalt válság karácsonya, amely válogatás nélkül az egész világot sújtotta. Úgy vélte, a járványhelyzet nem csak erőpróbát képvisel, hanem lehetőséget is ad a “megtérésre, az eredeti értékek visszaszerzésére”.

Ferenc pápa a Vatikánban dolgozó bíborosokat és világiakat az audienciateremben fogadta. A találkozó végén a dolgozók első sorban ülő kisgyerekeihez ment, és hónapok óta először még szájmaszkot sem viselt. (MTI)