Avatar photo
Szerző:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2020.12.18
Ma 18-án pénteken este, 21:15-kor online közvetítik a Karácsonyváró éneklést a Pannonhalmi Bazilikából.

Hagyományos karácsonyváró énekeik (Kiskarácsony, Hopp-csup-csup, Hej víg juhászok, csordások és a többiek) Kiss Zsolt tanár úr orgona-, valamint Bazsinka Mihály (Ph’06) szaxofonművész szaxofonimprovizációjában hangzanak el az élő közvetítés során.

Henrik atya karácsonyi mesét mesél, Kiss Zsolt tanár úr Bachot is játszik. Az élő közvetítés követhető: https://youtu.be/p3XNk3_4sdM

A Karácsonyváró éneklést megelőzően tartjuk a 4. adventi gyertyagyújtást 20:30-kor a bazilikában, amelyet ugyancsak élőben közvetítünk: https://youtu.be/rrQgwQd-NpA

A Karácsonyváró éneklés a Pannonhalmi Bencés Gimnázium bensőséges hagyománya, amely normál időkben csak a tanulók utolsó estés programja. Most azonban a Youtube segítsegével megnyitják mindenkinek.

Pannonhalma hazánk legősibb iskolájának, legrégibb tanulmányi műhelyének otthona, amely egyidős a 996-ban alapított apátsággal.

A tanítás hagyománya ezer évre nyúlik vissza: Szent István is ide hozta a fiát, Imre herceget, akinek a vértanú Szent Gellért püspök volt a nevelője.

Ma a Pannonhalmi Bencés Gimnázium az ország legjobb iskoláinak egyike. Big band és egyházzene, vívás és kosárlabda, könyvkötő és oklevélolvasó szakkör várja itt a diákokat a délelőtti órákon túl, amelyekbe öt idegen nyelv és moduláris rendszerű hittan is belefér.

A több mint háromszáz diákfiú – a környékbeli éppúgy, mint az, aki a világ másik végéből érkezett, mert ilyen is van – a mai napig mind a kollégium lakója. Az osztályok így válnak olyan közösséggé, amely nemcsak négy vagy hat évre, hanem egy életre szól. A bencés Alumni szervezet 1800 tagot számlál. (Pannonhalmi Főapátság )