Avatar photo
Szerző:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2020.12.14
Egyelőre virtuálisan bejárható összegző tárlattal várja a látogatókat az idén 125 éves Műcsarnok, a hétfőtől megtekinthető kiállítás az elmúlt 7 évben szervezett 150 kiállítását mutatja be - közölte a Műcsarnok.

Az elmúlt hét évben a Műcsarnok, a magyar kultúra immár 125 éve működő, kiemelt intézményében százötven kiállítást rendezett.

A 7 év – 150 kiállítás | 125 éves a Műcsarnok című tárlat az évforduló alkalmával retrospektív módon ad bepillantást az elmúlt évek kulturális programjaiba.

Az eseményhez készült egy nagyszabású áttekintő kötet is, amely ünnepi album és forráskiadvány is egyszerre – olvasható a közleményben.

A retrospektív kiállításon a falakon elhelyezett információs képanyag és adatok segítségével idézhetik fel a látogatók az elmúlt évek tárlatait.

Az összegző tárlat a Műcsarnok megnyitásának jubileumát is ünnepli, de lehetőséget ad az utóbbi évek hiánypótló műtörténeti kiállításainak és a széles merítésű kortárs tárlatok eredményeinek felmérésére is.

Idén a hetedik Nemzeti Szalont nyitották meg az intézményben. Az évente megrendezett Szalon-kiállításokon egymást követi az őt művészeti ág, az építészet, a képzőművészet, a fotóművészet, az ipar- és tervezőművészet és a népművészet bemutatása.

Az évek szezonokra és sorozatokra épültek, amelyekben egymást erősítő, kiegészítő kiállításokat járhattak be a látogatók, többek között Nicolas Schöffer, Sebastiao Salgado, Szervátiusz Jenő és Szervátiusz Tibor, Steve McCurry, Milorad Krstic, Böröcz Andás, Csáji Attila, Jankovics Marcell, Keleti Éva alkotásait láthatták.

A szezonok mellett kialakult Frissen néven indult az “egy terem – egy művész – egy kurátor” típusú kiállítás, idén a negyedik összeállítást rendezték meg, amelyen 10 alkotó mutatkozhatott be önálló kiállításán.

A Műcsarnok 2017 óta ad otthont a Budapest Fotófesztivál nyitókiállításainak. Emellett minden évben megrendezik a legfiatalabb művészgeneráció bemutatkozását lehetővé tevő és munkásságukat támogató Derkovits-ösztöndíj kiállítást.

A fiatal alkotók és képzésük megmutatkozását szolgálta a Műcsarnok#Box-ban a művészeti felsőoktatás sorozat, benne többek között a Barabás Miklós Céh fiataljai vagy a kassai műegyetem dizájn szakos hallgatói, amelyet a gimnáziumi pedagógusok workshopjai, végül a 240 éves “Kisképző” közelmúltját bemutató tárlat zárt.

A közlemény szerint a Műcsarnok olyan kiállítási stratégia kidolgozására törekedett, melyben a művek, az alkotók és a közönség találkozhatnak egymással, az utóbbiakat orientáló sajtóval és műkritikával élő párbeszédet tarthatnak fenn.

A 7 év – 150 kiállítás | 125 éves a Műcsarnok című kiállítás kurátora Kondor-Szilágyi Mária. A tárlat a korlátozások feloldása után 2021. június 27-ig lesz látogatható. Az anyag a http://mucsarnok.hu/mucsarnok/virtualis_setak.php linken érhető el hétfőtől.