Avatar photo
Szerző:
szeretunkutazni
Megjelenés:
2020.12.01
Úk 232 km-es gyorsforgalmi út épül Kambodzsa két legnagyobb városa között. Eddig ismeretlen elefántcsordákra bukkantak a kambodzsai Keo Seima Vad Rezervátumban.

A több, mint 1,9 millió dollár beruházást igénylő gyorsforgalmi út építése a COVID ellenére is tervszerűen folyik Kambodzsában. A fővárost, Phnom Penh-t a királyság második legnagyobb városával Sihanoukvillel  összekötő 232 km-es utat jelenleg 6-8 óra alatt lehet megtenni. Mivel Sihanoukville az ország legnagyobb mélytengeri kikötője, az áruszállítás és turizmus szempontjából létfontosságú a gyors közlekedési infrastruktúra létrehozása. A kikötő az ország egyik legfontosabb gazdasági motorja. 2019-ben egyre több tengerhajóval érkező turista látogatott Kambodzsába, de a rossz útviszonyok miatt az 1-2 napos megállás alatt nem tudtak az országban szétnézni.

A tavaly márciusban megkezdett építkezés 26%-a készült el a kínai China Road and Bridge Corporation kivitelezésében. Befejezése 2022 első negyedévére várható,  tájékozatott Sárdi Rudolf, a Kambodzsai Királyság Idegenforgalmi Képviseletének magyarországi képviselője.

A fizetendő útdíj ellenére is lényegesen kedvezőbb lesz az út használata a jelentős üzemanyag-  és időmegtakarítás miatt.

Sihanoukville már vonaton és repülővel is elérhető Phnom Penhből és a kikötőből rendszeres légi járatok üzemelnek Siem Reapbe (Angor Wat).

Elefántcsordák

Eddig ismeretlen elefántcsordákra bukkantak a kambodzsai Keo Seima Vad Rezervátumban. Egy közel 100 állatot számláló ázsiai elefánt populációt fedeztek fel, amelyből 14-et sikerült lencsevégre kapni. Jelenleg 400-  és 600 körülire becsülik a Királyságban élő elefántok számát, melyekből 71 elefántot háziasítottak. A szigorú intézkedések következtében sikerült teljesen visszaszorítani az állatok illegális vadászatát . A 2020 és 2029 közötti időszakra a kormány egy 6 pontból álló akciótervet dolgozott ki az elefántpopuláció védelmében, amit egy közel 40,5 millió dolláros büdzséből kíván fedezni a Környezetvédelmi Minisztérium és a program szponzorai.