Bódi Ágnes
Szerző:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2020.11.26

Lezárult a 2017-ben kezdődött Élő örökség elnevezésű projekt a salgótarjáni Baglyas-kő területén; a Szlovákia-Magyarország Együttműködési Programban egy határon átnyúló észak-déli idegenforgalmi tengelyt alakítottak ki, bemutatva a történelmi Nógrád megye határon és korokon átívelő kulturális és természeti örökségét – erről közleményben tájékoztatott a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság.

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság ezzel megteremtette a lehetőséget, hogy régészeti kutatásokat végezzen a salgótarjáni Baglyas-kő teljesen elpusztult Árpád-kori várához kapcsolódó területen. A legkorszerűbb módszerek alkalmazásával felszínre került lelet- és ismeretanyag átalakította az írott forrásokból ismert képet – írják.

A legjelentősebb leleteket a Salgótarján Baglyas-kő Vár Természetvédelmi Látogatóközpont kiállításán mutatják be. A helyszínről, illetve a feltárásról interaktív eszközök szolgálnak bővebb információval.

A szabadtéri archeopark egy régészeti szelvénybe enged betekintést. A megvalósult fejlesztések remélhetőleg még több látogatót, turistát vonzanak majd a látogatóközpontba, ezért kiszolgálásuk érdekében további infrastruktúrafejlesztések is történtek.

A projekt vezetője Fülek város önkormányzata, partnere Bátonyterenye város önkormányzata, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság és Szlovákiában Sátorosbánya község önkormányzata volt.

A 2017 szeptemberétől 2020 november végéig tartó beruházásra több mint 2,1 millió eurót költöttek el, amely tartalmazza az új IT applikáció, mobilalkalmazás, workshopok és konferenciák szervezési költségeit is.