Bódi Ágnes
Szerző:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2020.11.10
Bécs Városa, a Puls Egyesület, valamint az A1 és a Gewista vállatok közösen lépnek fel a hirtelen szívmegállásból eredő halálesetek számának csökkentéséért.

Akciójuk keretében tíz bécsi telefonfülkét defibrillátorral szereltek fel. A cél az, hogy a túlélési esély 20 százalékról 70 százalékra növekedjen.

“Közös célunk, hogy Bécset biztonságosabb várossá tegyük, ami a szívmegállást illeti” – mondja Michael Ludwig polgármester.

2013 óta számos projekt valósult meg annak érdekében, hogy a lehető legkisebbre redukálják az osztrák fővárosban a hirtelen szívmegállás miatt elhunytak számát.

Bécs Városa és a hirtelen szívhalál ellen harcoló Puls Egyesület, valamint a vezető osztrák telekommunikációs vállalat, az A1 és az egyik legnagyobb bécsi hirdetőcég, a Gewista közös projektje is ezt hivatott elősegíteni.

Összesen tíz fővárosi telefonfülkét szereltek fel olyan defibrillátorokkal, amiket laikusok is könnyedén tudnak használni, így a mentők értesítése után azonnal meg is lehet kezdeni az életmentést.

Az ilyen fülkék közelében jól látható zöld táblák jelzik a defibrillátorokhoz vezető utat, és hogy mennyi időbe telik odaérni: 1 perc, 45 másodperc stb.

A telefonfülkékben világos ábrák is segítik az életmentési műveletet. Szívmegállás esetén az azonnali beavatkozás rendkívül fontos, a beteg túlélési esélyei ugyanis percenként tíz százalékkal csökkennek, a harmadik perc után pedig már az agykárosodás vissza nem fordítható tünetei mutatkoznak.

Városszerte egyébként több mint ezer nyilvános defibrillátor található Bécsben. Minden hivatalban megtalálható egy ilyen készülék, illetve a legtöbb rendőrségi, tűzoltó és bevetési gépjármű is rendelkezik újraélesztő készülékkel és az ezt kezelni tudó személyzettel is.

A projekthez a Bécsi Orvosi Egyetem, a MedUni Wien nyújtott tudományos segítséget. A defibillátorral felszerelt fülkék száma a következő évben várhatóan tovább nő majd. ( Bécs Város Külképviseleti Irodája)

Képaláírás és copyright:

Az akció kezdeményezői © C.Jobst/PID