Avatar photo
Szerző:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2020.11.05

Kína átmenetileg felfüggeszti a külföldiek beutazását az Egyesült Királyságból, Belgiumból, valamint a Fülöp-szigetekről, az ezekben az országokban súlyossá vált koronavírus-járvány miatt – adta hírül a CGTN kínai nemzetközi hírcsatorna az érintett országokban állomásozó kínai nagykövetségek csütörtöki közleményeit idézve.

Vang Ven-pin, a kínai külügyminisztérium szóvivője csütörtöki sajtótájékoztatóján elmondta: a jelenlegi járványhelyzetre adott válaszlépés átmeneti intézkedés Kína részéről, amely összhangban áll a nemzetközi gyakorlattal.
A három országban állomásozó kínai külképviseletek átmenetileg nem adnak ki a Kínába utazáshoz szükséges, az egészséges állapotot igazoló dokumentumot.

Az intézkedés mindazonáltal nem érinti a diplomatákat és a Kínában szolgálatot teljesítő más személyzetet, és az ezekben az országokban tartózkodó külföldiek továbbra is igényelhetnek kínai vízumot, amennyiben beutazásuknak sürgősségi célja van.
A beutazási korlátozásról szóló döntést a helyzet alakulásával felülbírálhatják – húzták alá a nagykövetségek közleményében. A korlátozás a hazatérő kínai állampolgárokra nem vonatkozik.


A Kínában november 6-ától érvénybe lépő, legújabb beutazási feltételek szerint az országban életvitelszerűen élő külföldiek akkor térhetnek vissza, ha az utazásukat megelőző 48 órán belül elvégzett nukleinsavas teszt, illetve antitest-vérvizsgálat negatív eredményt hozott, és a helyi kínai külképviselet ezek alapján az egészségüket igazoló dokumentumot állít ki a számukra.

Amennyiben egy utasnak az útja során át kell szállnia, a tranzitországban is el kell végeztetnie a kétféle vírustesztet, és az ottani kínai külképviselettől is be kell szereznie az igazolást. A kínai fővárosba tartó repülőjáratokat illetően pedig újabb szigorítás lép életbe, miszerint azokra csak az adott járat indulási országának állampolgárai, valamint ott élő kínaiak szállhatnak fel.

A Pekingbe tartó járatokat ráadásul – a korábbiakban is alkalmazott intézkedések ismételt bevezetésével – átirányítják környező kínai nagyvárosok repülőtereire, a Kínába lépést követő 14 napos kötelező karantént pedig minden esetben a belépés helyén kijelölt karanténszállásokon kell eltölteni saját költségen.

Kína március 28-án, a koronavírus-járvány globális elmérgesedése nyomán vezetett be beutazási tilalmat a külföldiekkel szemben, mely a Kínában életvitelszerűen élőkre is vonatkozott, emellett a Kínába közlekedő nemzetközi járatok számát is korlátozta.

A beutazási tilalom alól későbbi enyhítéseknek köszönhetően kivételt élveznek a diplomaták, illetve a járvány elleni küzdelem, a gazdaság vagy a tudomány területén kulcsfontosságúnak ítélt személyek.

A korlátozásokat augusztus közepe óta fokozatosan enyhíteni kezdték, lehetőséget adva a beutazásra az érvényes kínai tartózkodási engedéllyel rendelkezőknek, illetve a családegyesítésre jelentkezőknek.(MTI)