Szerző:
Máté Koczka
Megjelenés:
2020.11.03
Tökéletes családi úticélra bukkantam. Napokig lehetne sorolni, hogy mennyi szuper helyet látogathatunk meg Győrben gyerekekkel a Mobilis Interaktív Kiállítási Központtól, a Xantus János Állatkerten át a sok szuper játszóházig és játszótérig. Győr történelmi belvárosa egy igazi ékszerdoboz, amelynek legnagyobb része sétálóutcákból áll, ahol a legkisebbekkel is biztonságosan lehet barangolni. Egy napos vagy teljes hétvégés programnak is kiváló, ráadásul Budapesttől is csupán bő egy órát kell autózni Győrig. És ha már ott vagyunk, a város környékén lévő látnivalókat is érdemes felfedezni.

Ha gyerekekkel terveztek hétvégi városlátogatást, ne is gondolkodjatok tovább! Győr tökéletes úti cél a családok számára, gyönyörű épített örökséggel, parkokkal, folyóparttal, és persze sok-sok kifejezetten gyerekeknek szóló programlehetőséggel. Mi két estét és három napot töltöttünk Győrben, és úgy érezzük, hogy még mindig nem láttunk mindent, ami a családok számára izgalmas lehet.

Fotó: Koczka Máté

Az utunk először a Mobilis Interaktív Kiállítási Központba vezetett. A futurisztikus épület az egyetemi campuson helyezkedik el, autóval és tömegközlekedéssel is könnyen megközelíthető. Az előtérbe belépve információs pult, pénztár és tudományos játékbolt fogadja a látogatókat. A jegyek megváltása után a földszinten egy nagy előadóteremben egész nap folyamatosan izgalmasabbnál izgalmasabb előadások váltják egymást, ezek a mi 3 és 6 éves gyerekeinket is nagyon lekötötték. Az előadások mellett – főleg a járműiparhoz köthető – 74 interaktív játék és kísérletezési lehetőség várja a látogatókat. A 2012-ben átadott Mobilisban játékos keretek között lehet megtapasztalni az alkotás örömét és rácsodálkozni a természeti jelenségek, hétköznapi eszközök vagy éppen a technikai újdonságok nem is olyan misztikus működési alapelveire. És közben persze nagyokat kacagni.

Fotó: Koczka Máté

Gyerekkel szintén kihagyhatatlan a győri Xantus János Állatkert. Mi a térkép alapján fél naposnak terveztük, de végül majdnem egy napos program lett belőle. Kicsikkel is kényelmesen bejárható, ugyanakkor úgy tervezték meg, hogy szinte minden állatnál valamilyen plusz érdekesség vagy aktivitás várja a vendégeket. Pozitív csalódás volt, hogy rengeteg állathoz be lehetett menni, így nem csak kecskét, hanem őzikét és dámvadakat is simogattunk. Sőt, még a zsiráf is elfogadta a zoo csemegét, amit a gyerekek a tenyerükben adtak oda neki. Szép nagy játszótere is van, és amíg a gyerekek játszanak, a felnőttek akár a szomszédos kávézóból és étteremből tarthatják őket szemmel.

Fotó: Koczka Máté

Győr tele van szebbnél szebb zöldterületekkel. A bordós-barnás falomboktól tarka őszi tájat nem lehet kihagyni, ehhez tökéletes úti cél lehet a Püspökerdő, ahol nem csak egy kis túrázásra van lehetőség, hanem felkereshetjük a játszóteret, a kalandpályát (belépős), végigmehetünk a kilencállomásos erdei tornapályán vagy felfdezhetjük az egy kilométeres tanösvényt. Betérhetünk a Szitásdomb füvészkertbe, ahol a sétautakat járhatjuk be a bekerített 6,4 hektáros területen, megismerve a terület élővilágát. A füvészkert melletti dimbes-dombos részen a gyerekek kiélhetik a terepi kerékpározás iránti vágyukat is. Győrben rengeteg szuper játszótér is várja a gyerekeket, mi magunk is legalább egy tucatot kipróbáltunk, s a kedvencünk az Ifjúság krt-on lévő Vár játszótér volt, ahol még kacsákat is etethettünk, és egy kis forgatható kockákból álló Győr felirattal is jót játszhattak a kicsik.

Azt hiszem, Győr történelmi belvárosa bűvölt el minket a leginkább. A gyönyörű házak között a macskaköves utcákon sétálni nappal és esti fénynél is nagyon hangulatos volt. A belvárosban nagyon sok a sétálóutca, ahol biztonságosan barangolhatunk a gyerekekkel, s lépten-nyomon valamilyen érdekességet láthatunk. Igaz, a karácsonyi vásár ottjártunkkor még nem nyitott meg, mégis kicsit úgy éreztük magunkat, mintha ott lettünk volna: a kis utcákon forralt bort, forrócsokit, puncsot, rétest, lángost és sok más finomságot árultak – a gyerekek nagy örömére.

Fotó: Koczka Máté

Ha már Győrben járunk, érdemes néhány környékbeli látnivalót is felfedezni, például a meseszép Pannonhalmi Főapátságot és az onnan nem messze található új lombkorona-tanösvényt. Az állatos programokat kedvelőknek ajánljuk a Péri Alpakahof-ot is, ahol előre bejelentkezés után sok édes alpakkát simogathatunk, sőt sétáltathatunk is.

Dunakapu tér (fotó: János Bencs / Pixabay)

Szálláshelyek tekintetében óriási a választék. Mi a belvárosban – a Dunakapu tértől pár méterre -, a Duna Panzióban szálltunk meg, ahol a szobákhoz ingyenesen sok extra gyerekfelszerelés kérhető, valamint van egy szuper kis játszószobájuk is az esti felesleges energiák levezetésére. A pompás reggeli pedig nekünk is meglepetés volt, ahol külön készültek a kicsik kedvenceivel.

Győrkőcfesztivál (Fotó: László Nagy / Pixabay)

És még egy fontos infó a szülőknek: 2021-ben rendezik meg a 13. Győrkőcfesztivált Győrben, amely Magyarország, sőt Közép-Európa egyik legnagyobb ingyenes családi és művészeti fesztiválja, amelyen a gyerekek a mosolygós fényképért cserébe kapott karszalaggal minden programon ingyenesen vehetnek részt. Ezen a három napon csak a gyerekekről szól minden.