Avatar photo
Szerző:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2020.11.03
Olaszországban 20 százalékkal megnövekedett a vásárlók száma az élelmiszerüzletekben hétfőn, a koronavírus-járvány miatti újabb korlátozások bejelentésére készülve - közölte a Coldiretti termelői szövetség, amely a hazai termékek vásárlására szólította fel az olaszokat.

Az emberek ismét nagy mennyiségben vettek tésztát, lisztet, rizst, cukrot és tojást, ahogyan ez a tavaszi korlátozások előtti napokban is történt.

A felmérések szerint az élelmiszerek mellett a leginkább a hajfestékek és más fodrászati cikkek fogynak, mivel a nők a fodrászatok ismételt bezáratásával számolnak.

Az agrárszervezetek “patriotizmusra” szólították fel a vásárlókat a nemzeti termékek előnyben részesítésével. Hangsúlyozták, hogy a vendéglátásban egy hete bevezetett korlátozott nyitvatartással a mezőgazdaság máris egymilliárd eurós bevételtől esett el, hiszen az éttermek nem rendelnek termékeket.

Az olasz termékek vásárlására kérték a kórházakat és a kaszárnyákat is.

Az éttermek, bárok, presszók tulajdonosai és dolgozói hétfőn Róma központi terén, a Piazza del Popolón demonstráltak a kormány szigorításai ellen “Most már elég” jelszóval.

Azt hangoztatták, hogy a kormány a járvány miatti korlátozásokkal halálra ítélte őket.

Az MTI-nek elmondták, tavasszal az ország érdekében bezártak, most viszont felkészültebb és szervezettebb lépéseket vártak. “Naponta négyszer fertőtlenítem az üzlethelyiséget, minden vendég után a székeket és az asztalokat is, miért veszélyesebb az éttermem az utasokkal tömött buszoknál?” – kérdezte egy vendéglős, hangoztatva, hogy bevétel nélkül vele együtt tíz dolgozója is utcára kerül.

Egy presszó pincérnője hozzátette, nem a járványt, hanem Giuseppe Conte kormányát tartja felelősnek az ágazatot sújtó korlátozásokért: “Ha Conte éheztet, őt fogjuk megfőzni!” – jelentette ki.

Giuseppe Conte a parlamentben vázolta az újabb szigorításokat, amelyeket várhatóan legkésőbb szerdáig jelent be. Október közepe óta ez lesz a negyedik intézkedéscsomag.

A baloldali kormány a területi lezárást szorgalmazza, miközben a többségében jobbközép vezetésű tartományok nem engednek a gazdaság működésének fenntartásából.

A vitában Sergio Mattarella államfő közvetít. Conte a tervezett korlátozások között említette a járvány terjedésének üteme és a kórházak telítettsége miatt kritikus helyzetbe jutó tartományok lezárását vagy a régiók közötti mozgás korlátozását.

Előrébb akarják hozni a kereskedelmi és a vendéglátóipari egységek most este hat és nyolc óra közötti zárását, a kereskedelmi központok hétvégi zárva tartásával. A szeptember közepén újraindított oktatást az általános iskola utolsó évétől, tehát 13 éves kortól visszaállítják online tanításra.

Ötven százalékra csökkentik a tömegközlekedési eszközök kihasználtságát, valamint bezárják a múzeumokat is. A La Repubblica napilap azt írta, hogy este kilenctől országos éjszakai kijárási tilalmat is be akarnak vezetni.

Fotó: Pixabay

A pisai ferdetorony máris bezárt december 3-ig.

Az Uffizi-képtár kedden nyit meg egy új kiállítást. Eike Schmidt igazgató elmondta, készen állnak az ismételt zárásra, amely havonta egymillió euró bevételkiesést jelent. Hozzátette, úgy számol, hogy a múzeum tavasszal nyithat újra. (Forrás: MTI)