Avatar photo
Szerző:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2020.10.31
A koronavírus-járvány lassítása érdekében Lengyelországban zárva tartják a temetőket a Mindenszentek ünnepe körüli napokon - jelentette be pénteken Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő.

Szombaton, vasárnap és hétfőn a temetők zárva lesznek – közölte a miniszterelnök. A döntést azzal indokolta, hogy így kívánják megakadályozni sok ember torlódását a sírkertekben és a tömegközlekedésben.
Morawiecki közölte: a temetők bezárásáról szóló döntést az utolsó pillanatig halogatták azon reményében, hogy a napi fertőzések száma apadni kezd, de nem így történt.

A sírok látogatása mélyen gyökerezik a lengyel hagyományban, mivel azonban mindez idén “hatalmas kockázattal jár”, arra jutott, hogy “a hagyomány kevésbé fontos, mint az élet”.

A kormányfő azt kérte az idős emberektől, hogy a következő napokban maradjanak otthon, ne találkozzanak rokonaikkal.

Egyúttal arra hívta fel az utóbbi napokban zajló, pénteken is szervezett tömeges abortuszpárti tüntetések résztvevőit: ne felejtsék el, de halasszák és a világnézeti vitákat, az idősebb családtagjaik egészsége, élete érdekében maradjanak otthon.

A közigazgatási alkalmazottak hétfőtől távmunkára térnek át, az intézkedés egyelőre két hétig marad érvényben. “Minden közigazgatási alkalmazottnak, akinél nem nélkülözhetetlen a helyszíni munkavégzés, távmunkában kell dolgoznia”.

Arra hívta fel a magánszektor vállalkozóit is, hogy a távmunkát minél nagyobb mértékben tegyék lehetővé.
A közel 38 millió lakosú Lengyelországban pénteki adatok szerint egy nap alatt 21 629-cel nőtt a kimutatott fertőzések száma, ez eddig a legtöbb a járvány kitörése óta. Egyúttal rekordmagas az elvégzett tesztek száma is – több mint 78 ezer. (MTI)