Avatar photo
Szerző:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2020.10.28
Csatlakozik a Tiszta Hidrogén Európai Szövetségéhez a Bécsi Közművek, a Wiener Stadtwerke. A cél egy bécsi hidrogénstratégia kidolgozása és az energiahordozó minél szélesebb körű felhasználása.

Az Európai Unió egyik célja a klímasemleges gazdaság létrehozása, ami csak az energiarendszer átalakításával működhet.

Ennek egyik fontos eleme a Hidrogénstratégia, ezen belül is az idén júliusban alakult Tiszta Hidrogén Európai Szövetség, ami az ipari szereplőket, a nemzeti és helyi hatóságokat, civil szervezeteket és más érdekelt feleket fogja össze.

A szövetség célja egy tiszta és versenyképes európai hidrogénipar, valamint az energiahordozó minél nagyobb arányú felhasználása 2030-ig.

A Szövetséghez most csatlakozott a Wiener Stadtwerke, a Bécsi Közművek, ami már egy ideje aktívan dolgozik a klímaválság leküzdésén.

Peter Weinelt főigazgató-helyettes szerint a csatlakozás számukra logikus lépés volt, hiszen így a tapasztalatcsere is hatékonyabb a résztvevőkkel.

A Wiener Stadtwerke idén nyáron kísérleti projektjével, egy hidrogénhajtású busszal hívta fel magára a figyelmet.

A hidrogént ehhez a bécsi energiaszolgáltató, a Wien Energie adta, a töltőállomást a Wiener Netze áramszolgáltató biztosította, a buszt pedig a Bécsi Közlekedési Vállalat, a Wiener Linien üzemeltette – mindhárom vállalat a Wiener Stadtwerke-hez tartozik.

A Bécsi Közművek jelenleg egy bécsi hidrogénstratégia kidolgozásán fáradozik.

Szeretnének változást elérni az energiaiparban, és a hidrogént lehetőleg minél gyorsabban felhasználni ott, ahol ez ma lehetséges.

Rövid távon ez a közösségi közlekedést érinti, később például a fűtést és a szállítást is. 2024-re tíz hidrogénhajtású busz forgalomba állítása a cél.

A hidrogén nagy előnye, hogy sokrétűen felhasználható, elégetése során pedig szinte csak víz keletkezik, így légszennyező hatása sincs. (Bécs Város Külképviseleti Irodája)

Képaláírás és copyright:

© Filmspektakel