Avatar photo
Szerző:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2020.10.15
Az MTI tudósítóinak jelentése alapján összeállított járvány körképe.

Súlyos ágyhiánnyal küzdenek a kelet-ukrajnai Harkiv megyében

Nem lassul a koronavírus terjedése Ukrajnában, csütörtökre is több mint ötezer új beteget regisztráltak, a keleti országrészben lévő Harkiv megye egyik vezető tisztségviselője pedig arról számolt be, hogy túlzsúfoltak a kórtermek, és már a folyosókon állítanak fel ágyakat Covid-betegeknek a kórházakban.

Az oxigénterápiára és intenzív ellátásra szorulóknak “szinte lehetetlen” szabad ágyat találni a kórházakban. 1,7 ezer ágyat irányoztak elő a koronavírusos betegek számára a megyében, most viszont csaknem háromezren vannak kórházban.
Az új betegek mintegy húsz százalékát a két legfertőzöttebb területről, a fővárosból, Kijevből és Harkiv megyéből jelentették.

Szlovénia több régiójában lakhelyelhagyási tilalmat rendelnek el

Szlovénia több régiójában lakhelyelhagyási tilalmat rendelnek el, és egyéb korlátozó intézkedést is bevezetnek a koronavírus-járvány terjedésének megfékezésére.

Azokban a régiókban lesznek korlátozások, amelyekben az elmúlt két hétben százezer főre vetítve a fertőzöttek száma meghaladta a 140-et. Hét régióról van szó a 12-ből, nagyrészt Délkelet-, Közép- és Észak-Szlovéniában, a lakhelyelhagyási tilalom is csak az említett területekre vonatkozik.
Hétfőtől egy hétig az egész ország területén 5. osztálytól fölfelé az általános iskolák és a középiskolák is digitális oktatásra állnak át.

Tábori kórházat építenek Prágában, gyorsan nő a fertőzések száma

Az 500 ágyas intézmény építését szombaton kezdi el a hadsereg a cseh főváros északi részén fekvő Letnany kiállítási területen.

Az új kórházi férőhelyek építése szombaton kezdődik a Letnany kiállítási területen. Az 500 ágyas létesítmény építését a hadsereg fogja bebiztosítani.
A tábori kórház személyzetét az állami kórházak igazgatói fogják biztosítani.
A kormány már kiadta az engedélyt a szükséges kórházi ágyak megvásárlására. Az állami tartalékalapban mintegy 2500 ágy van, de ez a válságstáb értékelése szerint nem lesz elegendő a helyzet kezeléséhez. Babis elmondta, hogy az ügyben felvette a kapcsolatot a gyógyfürdőkkel és a bajor partnerekkel is.

Korábban nem látott mértékben nőtt a fertőzöttek száma a Nyugat-Balkánon

A térségben – Horvátországot kivéve – szerdáról csütörtökre 1439 új fertőzöttet igazoltak, a halálos áldozatok száma pedig huszonhattal nőtt.

A regisztrált fertőzöttek száma Szerbiában 245-tel 35 251-re, Koszovóban 80-nal 16 425-re, Észak-Macedóniában 445-tel 21 659-re, Montenegróban 193-mal 13 888-ra, Bosznia-Hercegovinában pedig 476-tal 31 641-re emelkedett.
Szerbiában az utóbbi 24 órában eggyel 768-ra, Koszovóban eggyel 650-re, Észak-Macedóniában kilenccel 809-re, Bosznia-Hercegovinában tizeneggyel 966-ra, Montenegróban pedig néggyel 217-re emelkedett a Covid-19-járvány halálos áldozatainak száma.

Londonban szombattól emelik a készenléti szintet

Szombattól egy fokozattal emelik Londonban a készenléti szintet a koronavírus-fertőzések terjedési ütemének megfékezése végett. Az intézkedés alapján szombattól a 9 millió lakosú brit fővárosban – Nyugat-Európa messze legnagyobb és legnépesebb városában – a jelenlegi közepes helyett a magas készenléti fokozat lép életbe.
A Londonban szombattól elrendelt magas készenléti fokozat előírásai között szerepel, hogy a nem egy háztartásban élők nem tarthatnak összejöveteleket zárt terekben, így egymás lakásaiban és vendéglátóhelyeken sem. Ez vonatkozik a nem együtt lakó családtagokra is, akik szombattól nem látogathatják tőlük külön élő hozzátartozóikat otthonaikban.

Bukarestben az összes kórháznak fel kell készülnie a Covid-19-ben szenvedők fogadására

A román egészségügyi miniszter felszólította a bukaresti kórházakat, hogy mindenütt alakítsanak ki a koronavírusos betegek fogadására elkülönített részlegeket, mivel a román fővárosban alig van már szabad ágy a Covid-kórházakban, és országos szinten is betelt a fertőzöttek számára elkülönített helyek kétharmada.

A járvány a fővárosban terjed leggyorsabban, itt – megdöntve az előző napi rekordot – csütörtökön már 777 új fertőzést jelentettek.
Közben a romániai orvosi kollégium arra figyelmeztette Ludovic Orban kormányfőt és Nelu Tataru egészségügyi miniszter, hogy a hatóságok nem vonhatják be rendeleti úton a családorvosokat a koronavírus-járvány elleni küzdelembe, ugyanis ők nem állami alkalmazottak, hanem az egészségbiztosítóval kötött keretmegállapodások alapján fejtik ki tevékenységüket.

Merkel: robbanásszerű emelkedésnek indult a fertőzések száma Németországban

Már nem csupán fenyegető veszély, hanem tény, hogy robbanásszerűen, exponenciálisan növekedik az új típusú koronavírussal fertőzöttek száma Németországban – jelentette ki Angela Merkel kancellár szerda este Berlinben.

A kancellár hangsúlyozta, hogy fel kell tartóztatni a járványt, méghozzá nemcsak azért, mert túlterhelődhet az egészségügyi ellátórendszer, hanem azért is, mert Németország “gazdaságilag sem engedhet meg magának” még egyszer általános zárlatot, mint kora tavasszal, a járvány első hullámának idején.

Lengyelországban szombattól határozottan szigorítanak a járványintézkedéséken

Lengyelországban szombattól határozottan szigorítanak a járványintézkedéséken, az ország nagy részét, ezen belül Varsót a legveszélyeztetettebb zónának minősítik, ahol a középiskolákban és az egyetemeken távoktatásra térnek át, és számos, a boltok, a kulturális intézmények működését érintő korlátozást vezetnek be.

Szombattól a 380 lengyelországi járás, illetve járásstátusú város közül 152 kerül a legszigorúbb intézkedéseknek alávetett, “piros” zónába. Az ilyen övezetnek a főváros, Varsó, valamint 11 vajdasági város is számít.
A piros övezetekben szombattól többek között távoktatásra térnek át a középiskolákban és az egyetemeken, közönség nélkül szervezik a sporteseményeket, bezárják az uszodákat, az edzőtermeket. A gyülekezéseket 10 főre korlátozzák, egyházi szertartásokon 7 négyzetmérenként egy személy vehet csak részt.

Nyílt tereken is kötelező lett a szájmaszkok viselése Szlovákiában

Új óvintézkedések léptek életbe csütörtökön Szlovákiában a koronavírus-járvány megfékezésére, országszerte kötelező lett például a szájmaszkok viselése a köztereken is.

Délelőtt 9 és 11 óra között az élelmiszerboltokat és a drogériákat a nyugdíjasok számára tartják fenn. Zárva tartanak a mozik, a színházak és az élményfürdők, a vendéglőkben pedig csak a teraszokon szolgálhatnak fel ételt. Az országos bajnokságok öt kiemelt sportágban – köztük a labdarúgásban és a jégkorongban – csak nézők nélkül folytatódnak. A középiskolák már hétfőn bezártak, és áttértek a távoktatásra.


Genova belvárosában az utcai beszélgetést is tiltják a járványintézkedések

Olaszországban napról-napra jelentősen emelkedik a regisztrált fertőzöttek száma, amely csütörtökre elérte a 8804-t. Több várost vörös zónának minősítették, közülük Genovában még az utcai beszélgetést is tiltják.

A legtöbb új beteget, több mint kétezret Lombardiában szűrték, ezzel ismét az északi tartomány lett a járvány első számú gócpontja. Az egy nap alatt szűrt fertőzöttek száma egyaránt meghaladta az ezret Piemont és Campania régióban is.
Genova öt belvárosi kerületét nyilvánították vörös zónának, ahol a két személy közötti utcai beszélgetés is tiltott, még szájmaszkban is.
Tiltott bármilyen tömörülés köztéren és magánlakásban, az üzleteket este kilenc és reggel nyolc óra között lezárják, kivéve a gyógyszertárak és a dohányüzletek automatáit. Hasonlóképpen kijárási tilalmat vezettek be a Nápoly közeli Arzanóban a következő tíz napra, ahol a kereskedelmi tevékenységet és az oktatást is leállították a túlzottan megemelkedett járványgörbe miatt.

Franciaországban nyilvános helyen tilos magánrendezvényeket tartani

Franciaországban a nyilvános helyeken mostantól tilos magánrendezvényeket tartani- jelezte csütörtökön Jean Castex miniszterelnök.

Szombattól kezdve este 9 óra és reggel 6 óra között kilenc nagyvárosban (Párizs, Lille, Rouen, Saint-Etienne, Toulouse, Lyon, Grenoble, Aix-en-Provence és Marseille körzete, valamint Montpellier) este 9 órától reggel 6 óráig kijárási tilalom lép életbe.
Az “erős és gyors korlátozást” a járványhelyzet október eleje óta megfigyelhető “egyértelmű súlyosbodása” indokolja a kormányfő szerint, miután az érintett nagyvárosokban az intenzív ágyaknak már több mint harmadát koronavírus betegek foglalják el, és napról napra egyre többen szorulnak kórházi ellátásra.
“Este 9-kor mindenkinek otthon kell lennie!” ezekben a városokban – mondta a miniszterelnök a lakosság csaknem harmadát, mintegy 20 millió franciát érintő újabb szigorításról.

A tavaszi általános karanténhoz hasonló rendszert vezet be a kormány: mindenkinek előzetesen ki kell töltenie egy formanyomtatványt, amelyen megjelöli a lakhelyelhagyás indokát és idejét.


Moszkvában regisztrációhoz kötik az éjszakai szórakozóhelyek látogatását

Csak telefonszámuk regisztrálása után látogathatják majd a járványhelyzet miatt hétfőtől a vendégek az éjféltől reggel hatig nyitva tartó moszkvai szórakozóhelyeket – közölte Szergej Szobjanyin, az orosz főváros polgármestere csütörtöki blogbejegyzésében.

A polgármester szerint az az előírás, hogy a szórakozóhelyekre betérőknek egy QR-kódot kell beszkennelniük a telefonjukra, vagy le kell adniuk a telefonszámukat, nem állítja meg ugyan a járvány terjedését, de legalább értesíthetők lesznek a vendégek, ha valamelyik másik vendég esetében később bebizonyosodik az új koronavírus-fertőzés.