Avatar photo
Szerző:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2020.10.15

Megtartotta alakuló ülését a budapesti repülőtér üzemeltetésével kapcsolatos zajkérdésekkel foglalkozó Regionális Zajvédelmi Bizottság, a tagok egyhangú szavazata alapján a testület Szlahó Csabát, Vecsés város polgármesterét terjeszti fel miniszteri kinevezésre a bizottság elnökének – közölte a bizottságot működtető Budapest Airport Zrt.

A bizottság a repülőtér környezetében található települések, valamint a légiközlekedés kapcsán érintett szervezetek és hatóságok 2005 óta rendszeresen ülésező egyeztető fóruma.

Feladata, hogy a repülőtér üzemeltetésével kapcsolatos zajkérdésekről információt cseréljen, továbbá a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér légiforgalmát érintő zajvédelmi kérdésekkel kapcsolatban javaslatokat fogalmazzon meg.

A bizottság 15 tagszervezetből áll, a tagok között szerepelnek a Budapest Airport Zrt. és a HungaroControl Zrt. delegáltjai, a Környezetvédelmi Hatóság, a Légiközlekedési Hatóság és a Népegészségügyi Szervezet képviselői, a repülőtér környéki kerületek és települések delegáltjai, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, továbbá a civil szervezetek képviselője – közölte a repülőteret üzemeltető társaság.

Az ülésen a Budapest Airport Zrt. részletes tájékoztatást adott az októberben megújult zajmonitor és járatkövető rendszeréről, amelynek segítségével egy webes alkalmazáson keresztül bárki pontos, majdnem valós idejű képet kaphat a mozgásban lévő légijárművek pozíciójáról és egyéb adatairól – tájékoztatott a Budapest Airport.

A közleményben Rolf Schnitzler, a Budapest Airport Zrt. vezérigazgatója a bizottság alakuló ülése kapcsán elmondta, a jószomszédi viszony, illetve a közös fejlődés a repülőtér számára az egyik legfontosabb szempont.

A társaság évente több százmillió forint támogatást nyújt a környező önkormányzatoknak, kiemelten figyelnek arra, hogy a működésből fakadó hatásokat kompenzálják.

A Budapest Airport zajvédelmi kérdésekben a legtöbb nemzetközi jó példát alkalmazza, tevékenységük megfelel a hazai és nemzetközi előírásoknak, ajánlásoknak, az önkéntes ablakszigetelési programjuk évek óta fut – emelte ki a vezérigazgató a közleményben.