Avatar photo
Szerző:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2020.10.14
Az MTI tudósítóinak jelentése alapján összeállított járvány körkép.

Franciaország. A koronavírus-járvány megfékezésére a francia kormány rendeletben szerdán ismét kihirdette az egészségügyi rendkívüli állapotot, amely biztosítja a jogi keretet bizonyos korlátozásokhoz október 17-én éjféltől az ország egész területén.
A BFM hírtelevízió értesülése szerint a maximális riasztási övezetekben, így Párizsban és a legtöbb nagyvárosban este 8 órától reggel 6 óráig kijárási tilalom lép életbe szombat éjféltől.

Katalónia két hétre bezáratja a vendéglátóegységeket és több korlátozó intézkedést is bevezet, a pénteken hatályba lépő rendelkezés szerint az éttermek elvitelre, vagy házhozszállításra készíthetnek ételt, de vendégeket nem fogadhatnak. Nem nyithatnak ki a kaszinók és a játéktermek sem.
A kereskedelmi egységek 30 százalékos, a kulturális és sportközpontok 50 százalékos létszámmal üzemelhetnek. A felsőoktatásban visszatérnek a távoktatásra, továbbá a sportversenyeket is felfüggesztik 15 napra.

A vendéglátás felfüggesztését jelentette be az észak-afrikai spanyol exklávé, Melilla is. A kéthetes intézkedés ott vasárnap lép életbe.

Spanyolország több mint nyolcezer településéből mintegy 650-ben van érvényben valamilyen korlátozó intézkedés a koronavírus miatt. 45 városban a szabad mozgást is korlátozták, ami összesen 5,6 millió embert érint a 47 milliós országban.

Olaszországban az eddigi legtöbb beteget regisztrálták egy nap alatt

Túllépte a hétezret Olaszországban az egy nap alatt diagnosztizált fertőzöttek száma, ami az eddigi legmagasabbnak számít. A leggyorsabban Milánóban emelkedett az esetszám az egészségügyi tárca szerda esti adatai szerint.

A legtöbb új fertőzöttet ismét a tavaszi gócpontként ismert Lombardia tartományban szűrték.
A római parlament munkája is akadozik a beteg vagy karanténban levő képviselők növekvő száma miatt. Federico D’Inca a kormány és a parlament közötti kapcsolatokért felelős tárca nélküli miniszter a távszavazás bevezetését javasolta.

Romániában újabb harminc napra meghosszabbították a veszélyhelyzetet, a jogszabály a következő harminc napra országos szinten betiltja a tömeges magánrendezvényeket, vagyis a lagzikat, a keresztelőket, a születésnapi vagy egyéb ünnepségeket.

Anglia, Boris Johnson brit miniszterelnök szerint regionális kiterjedésű, az egyes gócpontokra összpontosító védelmi intézkedésekkel kell és lehet megfékezni a koronavírus-járvány terjedését.

A brit statisztikai hivatal (ONS) a héten közölte azt is, hogy csaknem négy éve nem mért szintre emelkedett a munkanélküliség Nagy-Britanniában.
A legszigorúbb, nagyon magas készültségi szint a magas fokozat korlátozó előírásai mellett a pubok és a bárok bezárását is jelenti az érintett térségekben. Ez utóbbi lépett életbe szerdán az északnyugat-angliai Liverpoolban és tágabb környékén, a nagy-britanniai koronavírus-járvány legerősebben fertőzött gócpontjában.


Észak-Írországban a hétvégétől, illetve a jövő héttől lép életbe hasonló szigorúságú intézkedés.
Arlene Foster északír miniszterelnök szerdán bejelentette: a tartományban hétfőtől két hétre bezárnak az iskolák – ez gyakorlatilag az őszi szünet egyheti meghosszabbítását jelenti -, a vendéglátóhelyek péntek estétől négy hétig csak elvitelre, illetve házhozszállításra vehetnek fel ételrendeléseket, az üzletek 20 óra után nem árusíthatnak szeszesitalt, a fodrászatok és a szépségszalonok pedig bezárnak.

Lengyelországban a rendőrség megbírságolja az utcán a szájmaszkot nem viselőket, a szerdai hatósági közlemény szerint egy nap alatt több mint 3700 ilyen büntetést szabtak ki.

Szombaton több lengyel városban, köztük Varsóban több száz fős csoportok tüntettek a kötelező szájmaszkviselés ellen, a rendőrség az arcukat, orrukat el nem takaró tiltakozóknak több mint 200 bírságot szabott ki, a bírságot elutasító mintegy 1500 tüntető esetében pedig bírósági eljárást kezdeményezett.
Csütörtöktől az idősek számára ismét vásárlási idősávot vezetnek be 10 és 12 óra között. Jelenleg a 380 lengyelországi járás közül 38 számít a legszigorúbb, “piros” zónának.

Oroszországban több mint egynegyedével nőtt az újonnan fertőzöttek száma az előző hetihez képest, a járványhelyzet továbbra is “rendkívül feszült”, nem mindenki tartja be az egészségvédelmi előírásokat, ami hozzájárult ahhoz hogy az újonnan fertőzöttek száma 26 százalékkal emelkedett az előző hetihez képest.

Az egészségügyi tárca egy nappal korábbi tájékoztatása szerint országos szinten az ágyak csaknem 90 százaléka megtelt.
Oroszország a negyedik helyen áll a világon a kimutatott koronavírus-fertőzöttek számát tekintve az Egyesült Államok (7,8 millió), India (7,2 millió) és Brazília (5,1 millió) után.

A felső tagozatos, 6-11. osztályos tanulók esetében az iskolák október 19-től, a járványhelyzet romlása miatt elrendelt kéthetes tanítási szünetet követően térjenek át a távoktatásra. Az alsósok visszatérnek majd a tantermekbe.
Oroszország egyébként szerdán közölte, hogy Szerbiával, Kubával és Japánnal is helyreállítja a menetrend szerinti légiközlekedést.

Németországban rekord mennyiségű oltással készülnek az influenzaszezonra

Az új típusú koronavírus (SARS-Cov-2) járványa miatt minden korábbinál több, 26 millió adag oltással készülnek az ugyancsak légzőszervi megbetegedést okozó szezonális influenzavírus elleni védekezésre Németországban.

A vírus okozta betegséggel (Covid-19) összefüggő halálesetek száma az egy nappal korábbi 13 után jóval nagyobb mértékben, 43-mal nőtt, így 9677 halálos áldozata van a koronavírus-világjárványnak Németországban.

Szlovénia a koronavírus-járvány terjedésének megfékezésére újabb szigorításokat vezet be, hétfőtől az egész ország területén 5. osztálytól fölfelé az általános iskolák és a középiskolák is digitális oktatásra állnak át – jelentette be Janez Jansa kormányfő szerdán késő este, a kabinet ülése után.

 Péntektől egyes járásokban, ahol a fertőzöttek száma magas, lakhelyelhagyási tilalmat vezetnek be. Továbbá tíz főre csökkentik az összejöveteleken részt vevők maximális számát, korlátozzák a vendéglátóhelyek működését és a sportrendezvényeken való részvételt.

(Forrás: MTI)