Szerző:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2020.10.07

Oroszország

Oroszországban az igazolt új koronavírusos fertőzöttek száma az elmúlt napon 11 115-tel 1 248 619-re emelkedett a szerdán közzétett hivatalos adatok szerint.

A növekmény második napja haladja meg a 11 ezret. A május 11. óta mért maximumról, 11 615-ről kedden tettek bejelentést. A terjedés üteme 0,9 százalékos, az új esetek 27,2 százaléka tünetmentes.
A negyedik helyen állnak a világon a kimutatott koronavírus-fertőzöttek számát tekintve az Egyesült Államok (7,5 millió), India (6,7 millió) és Brazília (5 millió) után.
Az aktív esetek száma 4212-vel 231 479-re nőtt. A halálos áldozatoké 202-vel 21 865-re, a felépülteké pedig 6699-cel 995 275-re emelkedett.

Szlovákia

A szlovák miniszterelnök annak ellenére is optimistán nyilatkozott szerdán a koronavírusjárvány-helyzetről, hogy rekordot döntött az új fertőzöttek száma.

A kormányfő a Twitteren azt írta, hogy a következő napokban a fertőzöttek számának további növekedésével számol, de a hét végén már enyhülhet a járvány, az október elején foganatosított óvintézkedések hatására.
Szlovákiában a koronavírussal fertőzöttek száma 877-tel nőtt egy nap alatt.
A kórházi kezelésre szorulók számának folyamatos növekedésével több egészségügyi intézmény nehezen tud megbirkózni.

A kassai egyetemi kórházban például ideiglenesen leállították a tervezett műtéteket.

Románia

Romániában kezdenek elfogyni a járvány elleni hatékony védekezés eszközei, és ha nem hoznak határozott intézkedéseket, akkor a helyzet nemsokára kicsúszik a hatóságok ellenőrzése alól, az orvosoknak pedig maguknak kell majd dönteniük, hogy kit kezelnek és kit nem – közölte Virgil Musta, a temesvári Victor Babes járványkórház főorvosa szerdán.

Romániában megdőlt a koronavírus-járvány valamennyi korábbi rekordja: csaknem háromezerre ugrott a napi esetszám, minden korábbinál több, 82 fertőzött halt meg egy nap alatt, tovább nőtt a kórházi kezelésre szoruló betegek és a súlyos esetek száma.

Az utóbbi 24 órában 2958 embernél diagnosztizálták a koronavírust: ez – az előző naphoz hasonlóan – több mint 70 százalékkal haladja meg az utóbbi két hét átlagát.

Szlovénia

Újabb korlátozásokat vezet be a szlovén kormány a koronavírus terjedésének megfékezésére, miután újabb rekordot döntött az újonnan fertőzöttek napi száma.

Csütörtöktől újabb szigorítások lépnek érvénybe. Az éttermeknek, kávézóknak és bároknak csökkenteniük kell férőhelyeik számát, és csak ülővendéget szolgálhatnak ki. Továbbá tíz főre korlátozzák a nyilvános és magáncélú gyűlések létszámát, bár ez alól kivételt képeznek a vallási szertartások, esküvők, kulturális és sportesemények. A rendezvényeken nem szolgálhatnak fel ételt és italt.

A szomszédos Horvátországban egy nap alatt 363-mal nőtt és elérte a 18 447-et az azonosított fertőzöttek száma. Kedden 287 új esetről számoltak be. Öt ember meghalt, a járvány halálos áldozatainak száma 309-re nőtt. Kórházban ápolnak 334 beteget, közülük 26-an vannak lélegeztetőgépen.

Brüsszel

Az egyre terjedő koronavírus-járvány megfékezésére a belga főváros és a hozzá tartozó régió minden bárjának és kávéházának, rendezvényközpontjának legalább egy hónapra be kell zárnia, emellett közterületen tilos lesz az alkoholfogyasztás is csütörtök reggel 7 órától – erről döntött a Brüsszel-fővárosi régió vezetése szerdán.

Brüsszelben minden hetedik vírusteszt pozitív eredményt mutat, a fővárosban nincs egyetlen önkormányzat sem, ahol az esetszámok az országos átlag alatt maradnának.

A fővárosi régióban jelenleg 100 ezer lakosra 500 fertőzött jut. A napi új esetszámok tekintetében Brüsszel a második helyen áll az európai fővárosok között, csak Madrid előzi meg, utána pedig Párizs következik.

A belga nemzeti közegészségügyi intézet szerdai tájékoztatása szerint az újonnan fertőzöttek száma az elmúlt 24 órában 2466 volt, ami 57 százalékkal magasabb az egy héttel ezelőttinél. A jelenleg kórházban ápolt 952 beteg közül 189-nek kell intenzív ellátást biztosítani. A járvány megjelenése óta a betegségben több mint 10 ezren haltak meg Belgiumban.

Lengyelország

Nőtt az új fertőzöttek száma, szélesebb körű a tesztelés

A közel 38 millió lakosú Lengyelországban szerdán 3003 koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, egy nap alatt eddig a legtöbb – 44 ezer – vírustesztet végeztek el.

Eddig a fertőzöttek legmagasabb napi növekményét szombaton jegyezték fel, akkor 2367 új esetről számoltak be.
Az aktív fertőzöttek száma 29 181. A koronavírus miatt kórházakban kezeltek száma négyezerre nőtt, közülük 283-an vannak lélegeztetőgépen.
Hetvenöt fertőzött hunyt el, közülük 67 esetében a halál oka a Covid-19 és más betegségek együttes megléte volt, nyolcról pedig közölték, hogy a Covid-19 miatt hunytak el, így a halálozások összesített száma is rekordmagas.
A 380 lengyelországi járás közül szombattól várhatóan több mint százban rendelnek el szigorúbb egészségvédelmi intézkedéseket, köztük a szájmaszk köztéri viselését.
Megnövelik a kórházi kapacitások tartalékait, minden vajdaságban visszaállítják a tavasszal ott működő járványkórházat. (Forrás: MTI)